Close sidebar
Close sidebar

Șapte țări din Europa au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. România merge înainte

Șapte țări din Europa au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Ultimele state care au anunțat această decizie în urma suspiciunile de cheaguri de sânge post-vaccinare sunt Portugalia și Letonia.

Razvan Ilie,

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va reuni marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa acestui vaccin, dar conducerea instituţiei a recomandat deja continuarea utilizării acestuia.

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene, notează AFP.

Autorităţile sanitare din Letonia cer medicilor să nu folosească flacoanele deschise de vaccin AstraZeneca şi să nu deschidă altele noi ”, au declarat agenţiile de sănătate ale statului baltic într-un comunicat comun.

Citeste si: Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca

Această restricţie, în vigoare timp de cel puţin două săptămâni, a fost impusă „ca măsură de precauţie” pe baza efectelor secundare menţionate de alte ţări din UE, au precizat ele, adăugând că niciun caz de acest tip nu a fost confirmat în Letonia.

Care sunt țările care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Și Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare „grave, dar rare”, potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas.

Citeste si: VIDEO -Anchetă penală după moartea inginerului vaccinat cu AstraZeneca

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Alte state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia şi Spania) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care urmează să abordeze problema joi.

Astfel, ele au mers pe urma mai multor ţări, îngrijorate de posibilele efecte secundare, cum ar fi dificultatea de coagulare sau formarea cheagurilor de sânge (tromboză).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va reuni marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa acestui vaccin, dar conducerea instituţiei a recomandat deja continuarea utilizării acestuia, potrivit Agerpres.

România merge înainte cu vaccinarea AstraZeneca

Autorităţile au decis, luni seară, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european. Astfel, România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca.

În cursul seri de luni, a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

Citeste si: Femeie moartă din cauza unei hemoragii cerebrale după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca

"În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel European”, a transmis, luni seară, CNCAV.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Sursa citată a precizat că, până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse.

Citeste si: VIDEO-Criză de paturi la Terapie intensivă. Valul trei a lovit România

”Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente”, a mai transmis CNCAV.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI