Close sidebar
Close sidebar

Vaccinul AstraZeneca crește riscul de tromboză

Suspiciunile se confirmă în cazul vaccinului AstraZeneca. Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după acest vaccin, comparativ cu cel de la Pfizer/BioNTech, chiar dacă rămân foarte rare, arată un studiu, potrivit Le Figaro.

Laura Macovei,

Vaccinul AstraZeneca crește riscul de tromboză

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După lansarea campaniilor de vaccinare anti-Covid, la începutul anului 2021, existau deja suspiciuni legate de vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson și apariția trombozei.

„Există un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie”

După o primă doză (a vaccinului AstraZeneca), există un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie decât după o primă doză (a vaccinului Pfizer/BioNTech) ”, rezumă acest studiu britanic.

Citeste si: VIDEO| Scene de coșmar în București. Un șofer a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor, iar când a fost încolțit a dat năvală peste pietoni

Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecințe potențial fatale. 

Studiul BMJ, bazat pe date medicale de la milioane de pacienți din mai multe țări europene și din Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca, chiar dacă frecvența lor rămâne foarte scăzută: 862 de cazuri la peste un

milion de persoane vaccinate. Riscul pare să fie mai mare după prima doză.

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

În ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson, datele indică un risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca cercetătorii să poată trage o concluzie definitivă.

Aceste riscuri ar trebui „ să fie luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare și în dezvoltarea de vaccinuri ”, conchide studiul. Într-adevăr, vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost deja în mare parte abandonate în favoarea omologilor lor cu ARN mesager Pfizer/BioNTech și Moderna în țările europene.

În SUA, AstraZeneca nu a fost niciodată aprobat.

Citeste si: Un adolescent beat și cu o mașină furată a comis un accident

Cu toate acestea, AstraZeneca și Johnson & Johnson păstrează un rol central în Covax, un program internațional de ajutor pentru imunizare Covid pentru țările mai puțin bogate.

Studiul BMJ confirmă „că toate vaccinurile (anti-Covid) sunt sigure și eficiente”, a declarat microbiologul Sarah Pitt.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI