„Inflația și incertitudinea economică nu îi sperie pe români atunci când vine vorba de împrumuturi la bănci, iar cele mai căutate sunt creditele de nevoi personale. Statisticile arată că 7 din 10 români se gândesc să facă un astfel de împrumut. Aprobarea este rapidă, nu trebuie să garanteze cu bunuri și nici să dea explicații legate de cum vor cheltui banii”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

7 din 10 români se gândesc la credite pentru nevoi personale

Fie că vorbim de vacanțe, renovarea locuinței, achiziția de electrocasnice sau chiar îmbrăcăminte, mulți dintre români reușesc să le plătească pe toate... de la un credit la altul.
„- Cam tot ce am realizat până acum, am făcut cu ajutorul băncilor

- Pentru ce ați făcut împrumut?

- Pentru amenajarea apartamentului, pentru excursii, pentru mașină. După ce le termin pe astea, mai fac”, a spus o femeie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Românii cu datorii, mai greu de executat silit. Cum se modifică legea recuperatorilor de creanțe

La fel ca această doamnă procedează cei mai mulți dintre români. Așteaptă să termine de achitat ratele pe care le au pentru a face altele. Creditele de nevoi personale sunt salvarea atunci când vine vorba de cheltuieli ocazionale, sunt de părere oamenii.
„Chiar am avut nevoie pentru anumite lucruri, de exemplu renovarea casei și daca o fi nevoie, mai fac”,

a spus altă femeie.
Datele băncilor arată că atunci când apelează la creditele de consum, clienții împrumută sume mici. 60 la sută dintre ei au avut nevoie de mai puțin de 10 mii de lei, în timp ce puțin peste 20 la sută au împrumutat sume ce ajung la 30 de mii de lei.
„Când aveam copiii la facultate, acum mă bucur ca am scapăt de ele și nu-mi doresc să mai fac niciodată”, a spus o altă femeie.
Economiștii îi sfătuiesc, însă, pe oameni să fie cumpătați.
„În mare, nu ar fi bine să ne împrumutăm, cu atât mai mult pentru consum. E una din capcanele în care cădem destul de des și anume, luăm bani cu dobândă pentru nevoi pe termen scurt. Un pic mai atenți la creditele de consum, sigur, vin sărbătorile, vin vacanțele, dar economiștii ar spune nu, stop creditelor de consum și mai ales pentru vacanță, masa de sărbători”, a explicat Cristian Popescu, profesor de economie UAIC Iași.

Creditele de consum sunt mai scumpe cu aproximativ 10 la sută decât în urmă cu doi ani. De exemplu, pentru un împrumut de 30 de mii de lei, rambursat în cinci ani, cu o dobândă fixă de 12 la sută, rata este acum de 670 de lei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si