Close sidebar
Close sidebar

VIDEO| A inceput recalcularea ratelor la banca. Care sunt primele concluzii

Noul indicator bancar devine un cutit cu dublu tais. Desi indicele se raporteaza doar la creditele in lei accesate dupa data de 2 mai, ar putea deveni o alternativa si pentru cei cu credite in valuta dupa reconversie si refinantare. Analistii economici spun insa ca e riscant si nu recomanda romanilor apelarea la astfel de proceduri.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ion Robe a accesat acum 12 ani un credit de 100.000 de franci elvetieni. Rata era atunci 1.100 de lei, intre timp, i s-a triplat. El spune ca s-a gandit si la varianta unei reconversii si refinantari, insa in urma calculelor, crede el ca nu renteaza.

Ion Robe, debitor: Nu poate fi vorba despre o astfel de abordare in cazul nostru, cei cu franci, pentru ca problema noastra nu e dobanda, ci dublarea cursului, chiar de 2 ori mai mult a crescut!

Datele BNR arata ca in acest moment, sunt mai multe credite in lei decat in euro, dolar american sau franc elvetian. Valorea imprumuturilor in lei la 31 martie 2019 era de peste 97 milioane de lei, in euro de 33.600 de milioane de lei, iar in alte valute de 3.500 de milioane de lei.

Citeste si: VIDEO. Razboi pe dobanzile la „Prima Casa”

Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: In ianuarie anul acesta, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege prin care bancile erau obligate sa reconverteasca creditele din franci elvetieni in moneda nationala. Se naste acum intrebarea cat de rentabil e pentru cei 6 milioane de romani care au credite in euro sau dolar sa isi reconverteasca si refinanteze creditele, astfel incat imprumuturile lor sa fie raportate la noul indicator bancar.

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Citeste si: Comisia de buget: noul indice ROBOR, aplicat și creditelor în derulare

Adrian Benta, analist economic: Imprumuturile in valuta par mai atractive, cel putin la prima vedere, decat imprumuturile in lei, dobanzile la valuta sunt mai bune fata de dobanzile la lei! Dezavantajul urias al imprumuturilor in valuta este devalorizarea monedei nationale! 02.18

Cu alte cuvinte, analistii nu recomanda reconversia si refinantarea, din cauza costurilor mari cu aceste proceduri, plus ca dobanzile sunt mai avantajoase la imprumuturile in valuta decat la cele in lei.

Simularile arata ca pentru un credit de 60.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, rata lunara ar fi de 2.050 de lei. Dupa refinantare in lei, in raport cu noul indice, rata ar deveni 2.001 lei, o scadere asadar cu doar 49 de lei. Daca mai adaugam si costurile cu refinantarea, practic se ajunge in acelasi punct cu cheltuielile ratei lunare.

Dorin Tanase, presedinte Asociatia Credere: Debitorul ar fi pus in situatia de a achita circa 2-3 rate lunare dintr-o data ca si cost de refinantare si atunci cu siguranta ca este dificil sa acopere acest cost, mai ales ca nu renteaza!

Noul indicator continua sa starneasca reactii. Surse din piata spun ca bancile si-au chemat clientii sa isi renegocieze dobanzile la creditele Prima Casa, din 2 motive: robor a crescut astazi la un nivel de 3,31%, iar Consiliul Economic si Social inca nu da aviz favorabil IRCC-ul daca nu se va aplica si creditelor deja aflate in derulare.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI