Pe dealurile din apropierea localității Retiș cresc în aer liber zeci de porci cu păr lung, într-un țarc sunt femelele, iar în celelalte două, purceii și porcii maturi de peste 50 de kilograme. Cei care le poartă de grijă spun că animalele au nevoie de libertate de mișcare și că hrana lor trebuie să fie bogată în fibre:

Adrian Ghiță, director adjunct: „Se mișcă toată ziua, nu sunt îngrădiți, au spațiu suficient de mișcare.

Sunt hrăniți cu furaje pe care le producem tot noi. Avem la ora actuală în jur de 60 de hectare pe care le cultivăm.”

Citeste si: Preţ carne miel 2022: La ce trebuie să fim atenţi când mergem la magazine sau în piaţă?

Ferma de porci din rasa Mangalița, o afacere de succes

Porcii din rasa Mangalița sunt pe cât de rari, pe-atât de apreciați: carnea lor e comparată cu somonul, ori cu uleiul de măsline pentru că procentul de acizi grași din carne- adică nepericuloși- este de peste 70% Totuși, puțini aleg acest animale atunci când vor să pună pe picioare o afacere. Irina a riscat:  

Irina Sbârcea, antreprenor:   „Am ales să facem practic întregul lanț.

Avem partea de creștere. Avem terenuri pe care cultivăm mancrea porcilor.(...) E mai profitabil și e mai ușor de controlat mergând pe conceptul acesta de produse naturale.”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Valul de scumpiri continuă. Vezi cât s-au scumpit pastele

Întreaga familie, implicată în afacere

Ea și familia au inceput sa creasca porci din rasa managlita în urma cu mai bine de șase ani. Carnea pentru procesare n-au dat-o însă intermediarilor ci au amenajat propria fabrică de mezeluri artizanale. Sarcinile au fost împărțite între apropiați chiar dacă inițial niciunul dintre membrii familiei nu era familiarizat cu astfel de fabricarea delicateselor din carne.  

Adina Țigănuș, mama: „Aici sunt așezate deja pe articole ceafa, pancetta, slănina. Sunt deja puse condimentele, deci am terminat un lot de tranșat, sunt făcute amestecurile de condimente, sunt presărate, sunt lăsate 7 zile, 14 zile.”

Gustul cărnii de mangaliță e pus în valoare de un măcelar italian.

Citeste si: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2022?

Michele Panicocolo, măcelar: „Pregătim un salam calaprese de mărime medie.”

Ca să reziste cât mai mult, mezelurile sunt ținute la maturat în camere speciale cu temperatură controlată. De-aici, membrii familiei le duc la magazinul propriu din Sighișoara și le pun, la vânzare, pe internet.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si