Deși un lac imens îmbrățișează satul, oamenii au la robinet apă la fel de sărată precum cea din mare.

Oamenii spală cu apă plată

Totul se întâmplă de ani când autoritățile locale au săpat puțuri până au dat de apa mării, iar de acolo au tras și-au pompat cu gândul că e numai bună de băut. N-a fost să fie așa, se plang localnicii care de ani de zile se chinuie să convingă autoritățile să faca ceva ca la robinetele lor să curga potabilă.

Presa documentează subiectul saramurei la robinet din 2016, însă aceasta femeie trăiește această bătaie de joc de când se știe.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| În epoca internetului şi a comunicării online, încă există sate rămase în Evul Mediu

"Dacă dumneavoastră aveați apă potabilă, probabil puteați să vă transformați casa în pensiune. Păi, da. Să luați turiști. Da, mai ales că e bine aicișa cum e satul ăsta. Cu ce? Să le dau apă sărată. Și cum să facă duș, după plajă vrei să dai apa sărată de pe tine și cu ce o dai, tot cu sărată?"

Ca să nu moară de sete, ca să gătească, să ude grădina sau să dea la animale, femeia trebuie să care în fiecare zi, zeci de bidoane cu apă pe care o cumpără din Năvodari.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! România este o țară europeană, dar avem drumuri de pământ

Saramura le distruge nu doar sănătatea și pământul din grădina, ci și mașinile de spălat, ne spune bătrâna care a schimbat deja 3 până acum.

Pentru saramura care curge la robinet, localnicii plătesc 2 lei pentru fiecare metru cub.

Ce spun autoritățile

Noua administrație a mai cârpit câte ceva prin sat, cât despre vechiul edil cu 16 ani pe tronul primăriei, acesta ar fi fost bun numai de glume, spun dezamăgiți oamenii. 

Cu sticla de saramură batem și noi la poarta aleșilor. Îl căutam pe primarul cu nume predestinat – Lumânare de la care Luminița așteaptă lumina.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Povestea lui Ovidiu Popârțan, unul dintre cei mai cunoscuți tatuatori din țară, care a devenit un „țăran cool!”

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Vicele încearcă să ne convingă că, problema saramurei ignorata de ani de zile, era culmea, taman azi – trecută pe lista de priorități. Adica-la trei zile dupa ce echipa Asta-i România a anunțat că vine să filmeze la Luminița.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Drama a patru frățiori rămași orfani care își trăiesc amarul într-o casă de chirpici: „Dragă mama, ai plecat și m-ai lăsat aici singurică cu tati și cu frățiorii mei...”

Și aici ca în multe alte locuri din România, lucrurile sunt pe cât de simple pe atât de copmplicate. Deși rețeaua centralizată cu apă se află la o distanță de 3 kilometri de localitate, vreme de peste 30 de ani, nimeni nu a fost în stare să tragă o conductă. 

De ce nu s-a facut și oare o să se facă – asta se întreabă și românul de rand de 30 de ani încoace. Răspunsul nu-l primește însă niciodată. Luminita e numai una dintre cele peste 800 de localități fără apă potabilă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si