Suntem în Cihei, un sat din țara Beiușului despre care au auzit mai mult străinii decât noi, românii. Aici, într-un atelier înghesuit, un om transforma o bucată de lemn într-un instrument tradițional, nelipsit altădată de la nunți și petrecerile ardelenești.

A adunat de-a lungul timpului zeci de instrumente

Deși n-are decât 50 de ani, Marius Mihuț e considerat un tezaur uman viu – e maestru în prelucrarea lemnului și ultimul făuritor de viori cu goarnă din țara noastră.

În esență, e un om cu care ai sta zile întregi la povești, plin de viață.

Direct și sincer, bihoreanul e gură de aer proaspăt de care are nevoie tradiția noastră, ca să mearga înainte, să nu se stingă măcar acum în al 12 lea ceas.

"Ne mor tradițiile? Ne mor încet și sigur, în curând! Nici Crăciun, nici de Paști nu vom mai ști. Așa ne aduce. Ce simțiți? Un gol în inimă! Eu atât simt, ceva gol, gol."

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Serviciu de manichiură la primărie

Asta îl doare cel mai tare și îl provoacă în același timp să nu renunțe. Și a transformat casa într-un muzeu, unde a adunat de-a lungul timpului zeci de instrumente muzicale. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Dragostea de vioară crede că a moștenit-o de la bunicul său, un proprietar de crâșmă care știa să cânte la higheghe, cum îi spune viorii cu goarnă în zona asta.  

A crescut de mic cu muzica în casă, nelipsit de la nunțile și petrecerile din sat unde a cântat mai întâi la acordeon și apoi la vioara cu goarnă.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Trăiește într-o veche moară de apă

În 2010, și-a dat seama că ceva îi lipsea, că el are o misiune importantă pe pământul ăsta. Așa că s-a apucat să faca viorile cu goarnă, să facă lemnul să cânte și să se asigure că, cel puțin cât el e în viață, aceste instrumente nu vor dispărea.  

În atelier e lumea lui – aici a învățat singur tainele meseriei. Dacă se pune de dimineață pe treabă, într-o zi „gată” o vioară, dar nu vrea să grăbeasca procesul... Lemnul folosit e păltinul- care trebuie să stea la uscat cel puțin 8 ani, și asta la umbră, nu la soare. Abia apoi poate fi prelucrat, pentru că altfel riscă să se strâmbe în timp.

Străinii din toată lumea îl caută

Dupa ce pune la punct lemnul, meșterul trece la  diafragma viorii- inima instrumentului, cel mai greu de potrivit, spune el. De fapt sunt două cercuri metalice care trebuie bătute, presate și apoi așezate perfect ca să scoată tonul perfect.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! O bătrână din Dolj locuiește într-o jumătate de casă după ce o furtună i-a distrus locuința

Ce face el nu mai face niciun meșter în România. Ar face mai mult daca cineva l-ar și sprijini. 

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Cu toate astea, sunetele viorii lui cu goarnă răsună peste hotare, străini din toată lumea au auzit de el și îl caută. Nu va uita ziua în care i-a bătut la ușă unul dintre marii violoniști de peste Ocean.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românul de 24 de ani care este milionar în America

Pasiunea pentru muzică și dragostea pentru locurile în care a copilarit l-au adus aici. Îl doare ca nu mai sunt vremurile de altădată, că astăzi oamenii uită să mai râdă, să se mai distreze, că încet-încet se pierd tradițiile care uneau comunitatea altădată.

Lumea îl știe, îl recunoaște, iar de curând și statul l-a trecut în rândul celor peste 50 de mii de români considerați tezaur uman viu. Titlul primit nu-l încălzește pe bihorean. Spune că mai mult s-a simțit umilit decât slăvit la ceremonia la care a fost chemat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si