Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Fermierii din România nu mai muncesc pământurile

Jumătate din terenurile agricole ale României sunt date în arendă pentru că fermierii nu mai pot să muncească pământul. Iar profitul este de 8 ori mai mic decât în alte țări europene. Așa se face că proprietarii de terenuri sărăcesc, iar mâncarea de pe rafturi e tot mai scumpă.

Maria Stiuca,

Fermierii din România nu mai muncesc pământurile

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cu părul albit de griji și cu o mare mâhnire în suflet. Așa am găsit o femeie din Dolj, care și-a dat ultimele pogoane de pământ în arendă.

Pământurile fermierilor- date în arendă

Teo Argint, corespondent Kanal D ne prezintă situația.

„Cu ce ne-am ales? Cu ce m-am ales, maică, eu după toată munca mea de-o viață? Cu un foc aici, cu foc aici, da”, spune o bătrână.

Citește și: Petre Daea a deschis Târgul de Primăvară. Ce declarații a făcut ministrul Agriculturii

„Ne duceam pe timpul Colectivului, mă duceam cu două ouă, și ne întorceam cu unul îndărăt, că nu puteai să stai să-l mănânci, că trebuia să muncești, să faci norma. Ce-a mai rămas? Eu, fără ochi, fără putere, fără... nimic! Mă doare sufletul și de pământul ăla, și de ce-am băgat în cimitir!”, mărturisește o localnică.

Tineri care să muncească pământul sunt tot mai puțini.

Citește și: EXCLUSIV: Legumele și fructele din piețe, tot mai scumpe./ Producător: ”Prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”

Citeste si: Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani- kanald.ro

Citeste si: Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!- wowbiz.ro

Citeste si: Echinacea, floarea care ajută sistemul imunitar: Poate reduce inflamația și este un antioxidant puternic. Ce beneficii pentru piele are- antena3.ro

„- Cum arată mâinile dumneavoastră după atâția ani de muncă?

- Eee... uite-le! Ia, uite, mai mult de atât nu... anchilozate!”

La cei 78 de ani, tanti Gheorghița s-a consolat cu ideea că pământurile sale sunt acum îngrijite mai bine de arendași.

Citește și: VIDEO- Fermierii români spun că sunt nevoiți să exporte animale vii, din cauza lipsei de abatoare

„Am avut vreo 3-4 pogoane de pământ, l-am muncit cât am putut, omul mi-a murit și n-am putut să mai muncim. Și l-am înscris la asociație. Luăm grâul toamna, când se treieră vara, sau dacă nu, luăm bani. Ne-au dat 500 de kilograme la pogon. Pogonul are 5.000 de metri pătrați ”, explică tanti Gheorghița.

Fermierii români se mulțumesc cu arendă mică

Datele Eurostat arată că, în 2020, circa 4,4 milioane de hectare de teren erau date în arendă. Adică jumătate din suprafața agricolă a țării. 100 de euro, în medie, pe hectar au încasat proprietarii. Asta în timp ce în Italia sau Olanda, arenda este de 7-8 ori mai mare. La noi, oamenii se mulțumesc însă cu puțin.

Și utilajele au cam dispărut.

Citește și: VIDEO- Gripa aviară scumpește ouăle. Ce spun fermierii

Citeste si: Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe care acum nu le-ar mai accepta. „Contractele alea nu aveam nicio valoare juridică.”- kfetele.ro

Citeste si: Bătaie generală la concertul lui Babasha din Cernavodă! O polițistă a fost rănită și transportată la spital- radioimpuls.ro

Citeste si: Echinacea, floarea care ajută sistemul imunitar: Poate reduce inflamația și este un antioxidant puternic. Ce beneficii pentru piele are- antena3.ro

„Nici tractor n-avem în sat. Nici căruță nu mai avem”, spune un localnic.

„Potrivit ministrului Agriculturii, în acest moment sunt peste 293 de mii de tractoare în România. Dacă unele sunt moderne și cumpărate din fonduri europene, altele, ca acesta, de pildă, au rămas moștenire de la bunici, iar fermierii le folosesc pentru că nu au altă variantă”, transmite Teo Argint, corespondent Kanal D.

Citește și: EXCLUSIV: Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane/ ”Nimeni nu vrea să interzică creșterea porcilor! Se dorește doar respectarea unor reguli simple”

Nici cei care și-au păstrat pământul nu o duc mai bine. În satul Preajba, fărâmițarea se vede cel mai bine din dronă. În aceste imagini, surprinse la final de primăvară, când culturile prind culoare, se vede cum terenurile sunt împărțite în zeci de parcele, lucrate de fiecare după propriile puteri și cu profit inexistent.

Citește și: Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi români. Compania era pe cale să se închidă

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI