„O serie de filmulețe trucate, în care apar mai marii țării, circulă intens pe rețelele sociale și stârnesc îngrijorare printre politicieni. E rodul inteligenței artificiale care îi transformă pe înalții funcționari în lăutari sau actori în scenete comice. Doar că fenomenul numit „deep fake” a devenit periculos, o recunosc și experții. Astfel că legea i-ar putea pedepsi cu închisoarea pe cei care le editează fără să informeze oamenii că au în față trucaje!

Filmulețe trucate pe internet cu mai marii țării

Astfel de videoclipuri în care Liviu Dragnea a trecut de la cratiță la acordeon, iar președintele Klaus Iohannis a devenit lăutar, fac deliciul internauților. În alt filmuleț, victima deep-fake-ului e Gabriela Firea. Acompaniată, evident, de fostul ei șef de partid.
Altcineva a făcut o veritabilă scenetă în care Dragnea joacă rolul parcagiului, iar Iohannis pe cel al șoferului gata să-și facă și el legea în trafic.
În scenă intră alt personaj, întruchipat de premierul Marcel Ciolacu.
„Le dăm acestor aplicații puțin din vocea acestor persoane pe care vrem să le trucăm și niște cadre video ca acea aplicație să înțeleagă mai bine despre cine va fi vorba în materialul pe care îl vom crea, se creează un script și se manipulează vocea și apoi iese orice clip ne dorim”, a explicat Robert Feraru, expert social media.


Doar că de la amuzament se poate ajunge la ceva mult mai grav, spun specialiștii. De multe ori se transmit unele mesaje și sunt destui cei care nu disting poate că au în față un trucaj.

Citește și: VIDEO- Legea care vrea să oprească „deep fake-ul”. Cu cât ar putea fi amendați făptașii?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

„Este o linie foarte fină între a consuma un conținut doar care să ne facă să zâmbim și un conținut care ne poate duce pe o pantă greșită a dezinformării”, a adăugat Robert Feraru, expert în social media.
Iar politicienii se tem cel mai tare de asta.
„Riscăm foarte tare, în contextul anului electoral 2024, să ajungem la dezinformări masive! Nimănui nu i-ar conveni să se trezească, la un moment dat, să vadă fața lui spunând lucruri pe care nu le-a spus niciodată”, a spus Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Tocmai de aceea, parlamentarii se grăbesc să voteze o lege care reglementează fenomenul.
„De acum încolo, după ce apare legea, trebuie să scrie acolo că e o ipostază imaginară. Toată lumea zice: ia uite, mă, ce face Ciolacu și ce face nu știu care și ce face președintele Iohannis. Adică, nu e în regulă”, a spus Eugen Bejinariu, deputat PSD și inițiatorul legii.
Altfel, pot fi pedepsiți cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani pentru crearea de conținut deep fake, iar cei care distribuie filmările amendați penal. Proiectul a trecut de comisia de tehnologia informației. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților, apoi legea ar putea fi promulgată de președinte.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: