,,Românii nu mai vor să facă muncile câmpului, să conducă tractoare și nici să-și murdărescă mâinile la ferme. Cu toții preferăm mai nou muncă de birou, în ciuda faptului că un tractorist câștigă un salariu de netrecut cu vederea.

De toată acesta situație profită însă din ce în ce mai mulți asiatici care ne muncesc cu drag pământul. Și chiar pe banii frumoși, spun ei'', a transmis Christian Sabbagh.

Nepalezii care trăiesc visul românesc

La marginea orașului Slobozia, într-o fermă de vaci care se întinde pe câteva zeci de hectare îi găsim pe Ketan și Gyan, doi nepalezi dornici de muncă. Au venit în țară noastră acum 8 luni, iar astăzi sunt tractoriști de profesie.

Discuție reporter-nepalez- ,,Cu ce te ocupi aici, la fermă? Muncesc cu tractorul. Conduc tractorul. Și ajut oamenii p-aici. Este plăcerea mea’’.

O zice Ketan cu fața luminoasă și un zâmbet larg pe buze. Deși treaba la fermă nu este una ușoară, siguranța locului de muncă îi alină până și dorul de cei dragi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Discuție reporter-nepalez- ,,Ai familie în Nepal? Da, am copil, un băiat, am tată și mamă, frate și soră. Și trimiți bani acasă? Da, trimit bani d-aici. Trimit prin mobile banking’’.

Ce doi nepalezi s-au adaptat rapid la noi în țară, iar acum sunt experți în condus tractoare. Chiar și 9 ore pe zi lucrează câmpul cu astfel de utilaje.

Discuție reporter-nepalez- ,,Aveți ceva asemănător în Nepal sau tractoarele din Nepal sunt diferite? Sunt diferite.

În Nepal nu avem automate’’.

Cu toate că au mai condus înainte, lucurul cu tractoarele românești nu a fost chiar simplu, așa că a fost nevoie de mult antrenament înainte până când cei doi au învățat.

Citește și: VIDEO- Povestea lui Costică Khagendra, nepalezul care se ocupă de flori pentru 1 martie. A venit să munceasă în România

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nistor Matei, șef fermă- La început a fost foarte greu de lucrat cu ei, întrucât comunicarea era foarte greoaie. Ușurel, ușurel au învățat. Sunt oameni foarte serioși, destul de muncitori, cu ei nu ai niciun fel de problemă.

România a pierdut cel mai mult în ultimii 15 ani forţă de muncă calificată în agricultură, meseriaşii sunt tot mai greu de găsit, iar în acest context, tot mai mulți angajatori apelează la forţă de muncă din Asia.

Mitru Crișan, administrator fermă- Un tractorist ia și 6000 de lei numai că nimeni nu mai vrea să facă muncile murdare, toată lumea vrea să lucreze la birou. S-atunci noi fugim în Occident, cei mai săraci în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si