Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Românii preferă să locuiască cu chirie. Motivul: rata bancară prea mare

Românii își pierd simțul proprietății din cauza ratei bancare care crește constant și ajunge să depășească chiria pe o lună. În aceste condiții, românii preferă să locuiască cu chirie.

,

Chiriaș, dar cu bani în buzunar [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Să fii chiriaș a ajuns mai avantajos decât să fii proprietar cu rate la bancă. Este un fenomen care s-a mai întâmplat doar de două ori în istoria recentă a țării noastre. Așa se face că, deși România are în statistici cei mai mulți proprietari, realitatea de pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele, a transmis Cristian Sabbagh.

Românii își pierd simțul proprietății. Preferă să locuiască cu chirie

- Este mai avantajos să stai în chirie decât să-ți cumperi o casă, la ce rate sunt acum, am înțeles că au crescut.

- Cât plătești chirie?

- 200 de euro.

O sumă mai mica probabil decât multe rate ipotecare. De când acestea s-au dublat, a sta într-o casă închiriată a devenit mai ieftin decât una proprietate personala, dar cu plată lunară la bancă.

Așa se face că piața imobiliară a înregistrat o anomalie resimțită doar de două ori în ultimii ani: a crescut cererea pentru locuințele de închiriat.

Citeste si: Horoscop chinezesc de weekend, 13- 14 iulie 2024: O zodie are parte de energie și dorință de aventură- kanald.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Eu am 13 ani de imobiliare și n-am mai pățit să fie rata mai mare decât chiria. În general era invers, cumpărai un apartament ca și investiție, îl închiriai, cu chiria acopereai rata și rămâneai și cu un surplus, a declarat un agent imobiliar.

Culmea, statisticile arată că țara noastră are cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană. 96% dintre români dețin o casă sau un apartament.

Realitatea bate însă statistica. Ce se întâmplă acum pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele.

În ultimii doi ani, clienții ratelor ipotecare au observat că le-a crescut rata cu 30-50-70, în unele situații chiar cu 100 la sută. În contextul actual, chiria este 1600-1700, rata la banca la același apartament este 2200- 2300 de lei, evident că alegerea va fi, hai să mai stam în chirie...

să mai stăm în chirie o perioadă, a spus un analist financiar.

Citește și: VIDEO- Experiment Kanal D. Ce chirie găsim la 300 de euro, pe lună, în marile orașe din România

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în timpul prestației lui Petre Ștefan- radioimpuls.ro

Să luam exemplul unui credit de 80.000 de mii de euro, pe 30 de ani, pentru un apartament cu două camere în București. Rata lunară, în acest moment, ar fi de aproape 600 euro, adică 3000 de lei. În schimb, dacă aruncam o privire spre Spania, tot pentru un apartament cu două camere, specialiștii spun că rata lunară este puțin peste 500 de euro, adică in jur de 2500 lei.

O diferență este și la venituri. Căci una este să plătești o rată de 600 de euro la un salariu mediu lunar în România, în jur 900 de euro și alta este în Spania, unde venitul mediu este aproximativ 2000 de euro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI