Se scumpesc țigările. Guvernul ia în calcul scumpirea tutunului cu până la 10% din toamnă. Se pare că măsura vrea să îi determine pe români să renunțe la fumat.

Taxa sau sănătatea?

"Când mă mai duc pe la un control sau medic, îmi zice, trebuie să te lași

Guvernul ia în calcul scumpirea tutunului cu până la 10% din toamnă.

Guvernul ia în calcul

Ușor de spus, extrem de greu de făcut. O spun cei mai mulți dintre fumători, mai ales că unii au căpătat acest obicei încă din adolescență. Așadar, vestea că țigările s-ar putea scumpi din nou îi lasă indiferenți pe cei care sunt dependenți de nicotină.

"Fumez de prin clasa a 10-a! Faptul că se scumpesc nu-mi place dar continui, adică faptul că le scumpește nu mă descurajează sau nu mă face să nu mai fumez", a continuat acesta.

Oamenii se apucă de fumat din adolescență

Oamenii se apucă de fumat din adolescență

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Eu 25 de ani am fumat, dar nu am băgat de seamă că îmi mirosea și părul și carnea de pe mine mirosea numai a tutun", a spus un altul.

Citește și: Prețul lui Tzancă Uraganu în anul 2023. Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să îți cânte manelistul

Cât fumează un român

20 la sută dintre români sunt fumători, arată datele Comisiei Europene.

Unii dintre ei cheltuiesc pe țigări și un sfert din venitul lunar.

"Cam un pachet la zi, uneori se ajunge și la unul jumate, fumează și prietenul meu deci destul de mult. Calculasem la un moment dat, aproape 2000 de lei", a spus o femeie.

Românii cheltuie mulți bani pe țigări

Românii cheltuie mulți bani pe țigări

[Sursa foto: Freepik]

"Aproximativ un pachet jumătate pe zi, un pachet, depinde, am un job stresant și de asta tind să consum mai mult și e aproximativ 1600 de lei pe lună. O să fie un motiv în plus cel puțin să le reducă sau să apeleze la alte variante cum ar fi tutunul la pachete care este o variantă mai ieftină sau chiar cultivarea de tutun, am cunoștințe care au început să cultive tutun din cauza scumpirilor", a spus o altă persoană.

Citește și: VIDEO- Taxa de pod de la Fetești a fost reintrodusă

Se fumează încă din adolescență

Îngrijorătoare sunt și datele Institutului de Sănătate Publică. Acestea arată că în ultimele 30 de zile mai mult de jumătate dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse cu tutun încălzit, o metodă considerată “la modă” și mai puțin nocivă în rândul tinerilor. Este fals, ne avertizează medicii.

"Problema este că această modă ca lumea să nu mai fumeze cât fuma a dus la existența acestor alternative care culmea, au simțit această nișă și s-au poziționat în această posibilă mai puțin nocivă alternativă.

Problema care apare este că marketarea în felul acesta duce până la urmă la scăderea limitei de vârstă pentru începerea fumatului, de fapt aici este problema. Nu contează într-un final felul în care fumezi, că fumezi din dispozitiv, țigară clasică, fie că-s vapori, vorbim despre actul de a fuma, dependența de nicotină", a spus Radu Crișan-Dabija, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Se pare că măsura vrea să îi determine pe români să renunțe la fumat.

Se pare că măsura vrea să îi determine pe români să renunțe la fumat.

[Sursa foto: Stirile KanalD]

În Marea Britanie se încearcă altă strategie- există un program care ar putea să-i determine pe fumători să renunțe la țigări în favoarea vaping-ului. Campania este susținută inclusiv de premierul britanic.

Citește și: VIDEO- Guvernul propune majorarea TVA-ului de la 9 la 19 la sută. Cum îi vor afecta scumpirile pe români


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si