"Moartea adolescentului de 13 ani din Bistrița Năsăud, care ar fi provocată de consumul de energizante, pare trasă la indigo cu moartea tânărului de la Iași, petrecută în vara anului trecut. Copilul nu s-ar fi alimentat corect în ziua nenorocirii, iar prietenii lui spun că ar fi băut nu mai puțin de 3 energizante. Cauza preliminară a decesului este infarctul miocardic, însă legiștii urmează să lămurească împrejurările exacte ale morții.

Vă avertizez, urmează informații cu un puternic impact emoțional", a transmis Cristian Sabbagh.

Pericolul mortal din energizante

Cifor avea doar 13 ani și iubea fotbalul. Își dorea să devină profesionist, așa că se antrena din greu alături de echipa locală din Maieru- Bistrița-Năsăud. În urmă cu două zile, după antrenament, a simțit brusc că se simte rău. Speriați, colegii au fost primii care au încercat să îi sară în ajutor. Băiatul i-a spus celui mai bun prieten că îl doare foarte tare pieptul.

"- Băiatul i-a pus mâna pe piept și a văzut că bătea foarte tare, atunci s-a speriat și a sunat-o pe mamă-sa
- Îl știați sănătos?
- Sănătos! Chiar cu o zi înainte a jucat fotbal cu băiatul meu!", a declarat mama unui prieten de al lui Chifor.

Copilul a căzut ca secerat la pământ.

Echipajele medicale au venit și a început o luptă contra-cronometru. Inima lui Cifor s-a oprit, însă după eforturi uriașe, medicii au reușit să-l stabilizeze. Au plecat cu el spre spital, însă l-a ieșirea din comună l-au pierdut.

Colegii de antrenament spun că în ziua respectivă băiatul nu s-ar fi alimentat așa cum trebuie și ar fi băut mai multe doze de energizant. Rudele copilului sunt în stare de șoc și nu le vină să creadă că o băutură răcoritoare ar fi putut să îl ucidă atât de ușor.



"Nu credeți că are legătură cu energizantul. Nu știm sigur la școală. Vă dați seama că părinții nu au de unde să știe! Tu le dai bani copiilor, dar nu știi ce își iau ei la școală! Dar magazinele nu ar trebui să dea la copii! Și eu am fată de vârsta lui, dar nu concep așa ceva! Nu ar trebui să se gândească și cei care lucrează la magazine că și ei au copii?! Și să nu le dea!"", au declarat unchiul și mătușa lui Chifor.

Surse judiciare susțin că băiatul ar fi suferit un infarct miocardic, însă medicii legiști urmează să stabilească exact cauza decesului. Raportul specialiștilor va veni abia săptămânile următoare.

Cazul pare tras la indigo cu moartea lui Yannis, tânărul de 17 ani din Iași. Aflat în tabăra de vară, băiatul nu ar fi mâncat, în schimb ar fi băut energizante peste măsură. Martorii spun că ar fi trecut prin aceleași clipe de groază precum Cifor. I s-ar fi făcut brusc rău și ar fi simțit dureri în piept. În raportul autopsiei, legiștii au notat ca și cauză a morții ISCHEMIE CARDIO-RESPIRATORIE.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pe piață, prețul energizantelor pornește de la câțiva lei. Sunt dulci, cu ambalaje cât mai colorate, dau dependență în rândul copiilor, iar pe etichetă nu există nicio informație despre riscuri.

Mergem într-un magazin mic, aflat peste stradă de o școală generală. Doza de energizant costă aici 3 lei, mai puțin decât cea mai ieftină sticlă cu suc!

Fenomenul îi îngrijorează pe părinții care observă că aceste băuturi se consumă, cel mai des, la școală.

Specialiștii spun că băuturile energizante sunt extrem de periculoase. O singură doză poate fi echivalentul a cinci cești de cafea. In cazul copiilor și adolescenților, efectele băuturilor energizante se simt la 10 minute de la terminarea unei doze. Inima începe să bată mai repede și crește tensiunea arterială.

Am mers cu câteva doza de energizant la un laborator și am cerut specialiștilor să analizeze băuturile. Deși pe etichetă era trecută o anumită cantitate de zahar, cea reală este cu mult mai mare. În plus, în compoziția energizantelor există și substanțe periculoase.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

"Din punctul meu de vedere este un sifon cu zahar. Este un sifon cu zahar și caramel de amoniu care nu este recomandat! Dacă ne uităm pe informația nutrițională, este 0 de sus până jos. Este extrem de dezechilibrant nutrițional!", a declarat Alexandru Cârâc, director ICA Research&Development.

Parlamentul a votat ca magazinele care vând adolescenților băuturi energizante să fie amendate cu până la 30.000 de lei. Aceste băuturi urmează să fie interzise complet la vânzare în incinta școlilor și a spitalelor.

Citește și: VIDEO- Mărturiile colegilor elevului de 13 ani, care ar fi murit din cauza energizantelor: "A spus să sunăm la ambulanță. Apoi a picat"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si