Vinerea Mare, zi liberă în 2022: C Nu mai este mult până când, creștinii ortodocși vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos. Astfel, angajații de la stat și cei de la privat urmează să se bucure de o minivacanță de câteva zile, în perioada sărbătorilor pascale. 

Vinerea Mare, zi liberă pentru români în 2022

Românii vor beneficia și în 2022, de o minivacanță de patru zile, care începe de vineri, din data de 22 aprilie, în Vinerea Mare.

În ziua de 24 aprilie, duminică, este sărbătorit Paștele ortodox, în timp ce luni, 25 aprilie, este a doua zi de Paște, o zi, de asemenea, liberă pentru creștinii ortodocși.

Pe când, catolicii sărbătoresc Paștele cu o săptămână înainte de creștinii ortodocși. Astfel, angajații catolici vor beneficia de zile libere la jumătatea lunii aprilie. Paștele catolic este sărbătorit pe 17 aprilie 2022. Cei care lucrează fie la stat fie la privat se vor bucura de o minivacanță în perioada 15-18 aprilie. Pe data de 15 aprilie este stabilită Vinerea Mare la catolici, iar datele de 17 și 18 aprilie reprezintă prima și a doua zi de Paște.

Citeste si: Calendar creştin ortodox pentru luna aprilie 2022: Cele mai importante sărbători. Tradiţii şi obiceiuri de Florii şi Paşte

Vinerea Mare, zi liberă în 2022: Calendarul sărbătorilor legale

Vinerea Mare, zi liberă în 2022: Calendarul sărbătorilor legale

Calendarul complet cu toate sărbătorile legale în 2022

În acest an, românii vor beneficia de mai multe zile libere, legale.

Așadar, începând din luna mai și până la finalul lui anului 2022, în decembrie, sunt programate mai multe date importante cu zile libere pentru angajații de la stat sau privat.

  • 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului;
  • 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) – prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) – Crăciunul.

Vinerea Mare, zi liberă în 2022: Calendarul sărbătorilor legale

Vinerea Mare, zi liberă în 2022: Calendarul sărbătorilor legale

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Astfel, angajatorii au obligația de a acorda compensații salariaților care lucrează în zile de sărbători legale, conform legislației în vigoare. Dacă aceste compensații nu pot fi acordate, angajații au dreptul la spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Citeste si: Rusaliile 2022: Câte zile libere vom avea?

Totodată, angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si