Glicemia

Efectuarea glicemiei serice (glucozei serice) este analiza de bază, rapidă și necesară în monitorizarea pe termen lung a diabetului. Aceasta evaluează statusul metabolismului carbohidraților la momentul recoltării probei de sânge, care poate fi pur și simplu o picătură de sânge luată din deget.

Glicozuria

Dacă valorile glicemiei sunt ridicate, medicul poate recomanda determinarea glucozei din urină, unde, în mod normal, nu ar trebui să fie prezentă.

Citeste si: Cum arată acum Brigitte Bardot. A fost unul dintre sex-simbolurile industriei cinematografice

Hemoglobina glicată/glicozilată (HbA1c)

Acesta este un test de evaluare și monitorizare a diabetului, în care se verifică controlul glicemic pe termen lung. Hemoglobina glicată sau glicozilată permite o estimare restrospectivă (ultimele 2- 3 luni) a statusului glicemic, independentă de factorii fluctuanți (dietă, ritm circadian etc.), care se corelează cu glicemia medie pentru un rezultat de ansamblu.

Analiza HbA1c reprezintă o metodă de monitorizare pe termen lung, având rol predictiv în ceea ce privește riscurile de a dezvolta complicații specifice diabetului (de exemplu nefropatia și retinopatia diabetice).

Testul se recomandă atât la pacienții nou diagnosticați cu diabet, cât și celor care sunt sub tratament, de câteva ori pe an, în funcție de tipul diabetului zaharat: o dată la 3-4 luni pentru pacienții cu diabet tip I insulino-dependent, o dată la 6 luni la pacienții cu diabet tip II non-insulino-dependent și o dată la

2 luni pentru femeile care dezvoltă diabet gestațional.

Analiza nivelului de insulină

Insulina este un hormon care se produce la nivelul celulelor pancreatice. Secreția acesteia este reglată în mare parte de nivelul glicemiei din sânge. Insulina facilitează asimilarea glucozei la nivelul celulelor hepatice, adipoase și musculare, având un rol principal în creșterea rezervelor energetice din corp.

Citeste si: Propunere OMS: Viteza maximă admisă în orașe să nu depășească 30 de km/h

Fosforul seric

Fosforul este un mineral care în combinație cu alte substanțe formează compuși fosfați. Aceștia ajută la producerea de energie sau la creșterea osoasă, îmbunătățesc funcția musculară și cea nervoasă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Un nivel optim de fosfor contribuie, de asemenea, la echilibrul acido-bazic al organismului. De aceea, analiza de fosfor seric prezintă valori anormale (crescute sau scăzute) în cazul unei cetoacidoze diabetice, fiind un test util pentru monitorizarea pacienților cu forme grave de diabet.

Analiza peptid C

Peptidul C este porțiunea mijlocie a moleculei de proinsulină, care ajută la diferențierea dintre diabetul zaharat de tip I și cel de tip II. Peptidul C este considerat un marker foarte precis în evaluarea funcției celulelor pancreasului.

Această analiză se recomandă în cazul unei suspiciuni de rezistență la insulină, la pacienții diabetici insulino-dependenți cu hipoglicemii a jeun (pe stomacul gol).

Citeste si: Povestea tristă a unei cosmeticiene din Brazilia poreclită "Pinnochio" după cele 8 operații la nas. Cum arată acum

Microalbuminuria

Acest test se recomandă în cazul persoanelor cu diabet pentru depistarea din timp a eventualelor afecțiuni ale rinichilor. Albumina se analizează din probe de urină spontană. Diagnosticul de microalbuminurie se confirmă în cazul în care cel puțin 2 sau 3 probe ies pozitive într-un interval de 3-6 luni.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Microalbuminuria indică afectarea renală, iar detectarea acesteia ajută medicul să creeze un plan de intervenție adecvat, în așa fel încât pacientul să poată continua tratamentul pentru diabet fără a fi agravată afectarea renală.

Examenul sumar de urină

Probele de urină colectate dimineața oferă informații prețioase cu privire la compușii toxici rezultați în urma proceselor de ardere din organism. Astfel, în cazul unui diabet avansat, ar putea fi prezente în urină următoarele substanțe toxice: acidul uric, ureea, creatinina, corpii cetonici sau acetona.

Citeste si: DESCOPERĂ: De ce se poartă verigheta pe mâna stângă

Monitorizarea diabetului zaharat este esențială pentru o viață cât mai apropiată de normalitate și pentru prevenirea complicațiilor extrem de grave pe care diabetul le poate cauza.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si