Pe fondul faptului ca proprietarii intocmesc un contract standard cu chiriaşul care ramane neinregistrat la Fisc, ANAF anunta ca va face controale pentru a depista persoanele care fenteaza legea şi nu işi declara venitul suplimentar.

”Vrem sa pornim sa discutam cu administratorii de bloc in blocurile mai mari, unde ştim ca exista zone sensibile. Primul pas este sa informam şi sa ştie la ce sa se aştepte. Pasul doi e sa mergem in control şi sa sanctionam”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, in cadrul unei emisiuni tv.

Pe de alta parte, preşedintii de asociatii de locatari, dar şi administratorii de bloc se arata neincrezatori privind metodele prin care proprietarii ar putea fi depistati.

Daca obtineti venituri din chirii trebuie sa incheiati un contract intre dumneavostra şi chiriaş, trebuie sa va prezentati la ANAF in maxim 30 de zile de la semnarea contractului cu urmatoarele documente:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

- contractul de inchiriere, in original
- declaratia 220 completata cu venitul estimat/norma de venit in 2 exemplare
- imputernicire (daca este cazul).
Daca nu au fost declarate veniturile din inchiriere, in cadrul unei inspectii fiscale ANAF va stabili impozitul şi contribuşia la asigurarile sociale de sanatate datorate, dobanzile şi penaşitatile de nedeclarare, potrivit informatiilor ANAF, anunta Business Magazin.

Astfel, la o chirie lunara de 1000 de lei incasata timp de 5 ani (60.000 de lei) impozitul şi CASS-ul ajung la 1,548 lei pe an pe cand amenda pentru nedeclarare poate ajunge la 14,500 de lei (impozit şi CASS, penalitati de nedeclarare şi dobanzi de intarziere).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si