O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.

Vitamina D reprezinta o familie de nutrienti care impartasesc anumite similaritati in ceea ce priveste structura chimica. Astfel, exista mai multe tipuri de vitamina D, de la D1 la D5 si D12. Totusi, dintre toate aceste tipuri, doar doua sunt esentiale pentru a mentine sanatatea organismului si se regasesc frecvent in alimentatie:

 

  • Vitamina D2 (ergocalciferol)- se regaseste in anumite plante, ciuperci si drojdie;
  • Vitamina D3 (colecalciferol)- se regaseste in anumite alimente de origine animala, precum pestele gras sau galbenusul de ou.

 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Mai exact, vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.

In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanseaza formarea de vitamina D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regaseste la nivelul pielii 2. Un proces similar are loc in cazul plantelor si ciupercilor, unde razele UV duc la formarea de vitamina D2 din ergosterol, un compus care se regaseste in plante

Citeste si: Lipsă de calciu? Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a evita această problemă

Citeste si: Horoscop octombrie 2021. O lună plină de provocări și mult romantism

Alimente bogate in vitamina D

Alimente bogate in vitamina D


Surse de vitamina D3

- Alimente cu conținut ridicat de vitamina D3
- Peștele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine
- Lactatele
- Tofu
- Carnea de porc
- Carnea de vită (în special ficatul de vită)
- Ciupercile
- Gălbenușul de ou
- Cerealele fortificate

cu vitamina D3
- Uleiul de ficat de cod

Punctam că vitamina D3 este o vitamină liposolubilă și pentru ca absorbția ei să se facă eficient avem nevoie de o alimentație bogată în grăsimi vegetale (avocado, nuci, migdale, semințe), dar și în grăsimi animale (de preferință provenite din pește).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si