Oficialii pro-ruși care administrează centrala de la Zaporojie susţin că, în prezent, centrala nucleară funcţionează "normal" după ce au fost reparate liniile electrice şi clădirile industriale ale centralei, avariate anterior într-un bombardament neasumat de niciuna dintre părțile din conflict.

Citeste si: Rafila, despre posibilitatea unui incident nuclear: „Prefer să adoptăm un comportament responsabil”

De partea cealaltă, ucrainenii de la Energoatom spun că unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate de bombele rușilor.

Citeste si: Anunț despre nivelul de radiații din România după bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu ar fi, de asemenea, mare.

Cât de mare e pericolul la centrala nucleară din Zaporojie

Ucrainenii avertizează, de asemenea, că au fost deterioraţi trei senzori de monitorizare a radiaţiilor din jurul sitului de depozitare a combustibilului nuclear uzat de pe teritoriul centralei.

"Tirurile periodice efectuate de trupele ruse din lansatoare multiple de rachete în ultimele zile au generat un risc grav pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", susţine operatorul energetic ucrainean, indicând că a fost oprit

unul din cele trei reactoare care sunt în stare de funcţionare. 

Nivelul de radiații din România, normal

Autoritățile de la București au făcut luni seara un anunț despre nivelul de radiații din România în contextul bombardării repetate a centralei nucleare de la Zaporojie, situată în Ucraina, la doar 500 de km. de granița cu țara noastră.

Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă  valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat luni Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie din

Ucraina.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la  centrala nucleară de la Zaporojie  după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend.

"Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş", a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si