Politica de preturi de transfer este in multe privinte similara unei politici comerciale, dar aplicabila strict in tranzactiile dintre o companie si partile sale afiliate.

O politica de preturi de transfer nu isi aroga pretentia de a trata problema intr-un mod exhaustiv, ci mai degraba portretizeaza filosofia prin intermediul careia compania ia deciziile de stabilire a preturilor de transfer.

In timp ce dosarul preturilor de transfer este folosit ca modalitate de justificare a respectarii conformitatii cu principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor care au avut loc in trecut (si in privinta carora nu se

mai poate face nimic), politica de preturi de transfer este folosita  pentru stabilirea preturilor din viitor, fiind un instrument prin care se definesc metodologiile de determinare a preturilor de transfer astfel incat preturile applicate in cadrul tranzactiilor intra-grup sa fie in conformitate cu principiul valorii de piata si implicit sa permita gestionarea eficienta a riscurilor aferente preturilor de transfer.

Etapele pregatirii unei politici de preturi de transfer

Intr-un caz ideal, ciclul de viata al unei politici de stabilire a preturilor de transfer implica o analiza complexa ce are la baza un mecanism divizat in mai multe etape.

In prima faza este necesara examinarea faptelor si circumstantelor care stau la baza desfasurarii tranzactiilor intra-grup. Ulterior, urmeaza etapa de evaluare si pregatire a politicii de preturi de transfer propriu zise tinandu-se cont si de obiectivele globale si strategice ale grupului in ceea ce priveste preturile de transfer.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Penultima etapa consta in implementarea politicii de preturi de transfer care presupune recalibrarea modalitatii de setare a preturilor aplicate in tranzactiile intra-grup. In ultima etapa se monitorizeaza modul in care politica de preturi de transfer este transpusa in practica si daca rezultatele obtinute sunt cele scontate.

Pentru a maximiza rezultatele obtinute prin implementarea unei politici de preturi de transfer este lesne de inteles ca aceasta trebuie revizuita permanent, mai ales atunci cand se doreste sa se desfasoare noi tranzactii, diferite de cele acoperite in cadrul politicii de preturi de transfer.

Recomandabil este ca politica de preturi de transfer sa fie examinata trimestrial pana in momentul in care se constata ca aceasta functioneaza asa cum ar trebui, urmand ca ulterior examinarea sa aiba loc minimum o data pe an.

Evaluarea trebuie sa includa in special o examinare a rezultatelor financiare obtinute ca urmare a implementarii politicii de preturi de transfer. In cazul in care rezultatele obtinute nu sunt cele dorite, este necesara o analiza detaliata urmata de ajustarea politicii de preturi de transfer.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

In concluzie, pregatirea unei politici de preturi de transfer este un exercitiu benefic pentru o companie, obiectivul final fiind acela de a asigura diminuarea riscurilor aferente preturilor de transfer practicate in tranzactiile desfasurate cu alte entitati din cadrul grupului. Totodata, politica de preturi de transfer ofera managementului companiei un mijloc eficient de administrare modului in care se desfasoara tranzactiile cu partile afiliate.

Un articol scris de Dragos Barbosanu, Consultant si Viorel Sbora, Partener, ATIPIC Transfer Pricing Solutions – companie specializata exclusiv in servicii de consultanta de preturi de transfer, membru independent al asociatiei internationale de contabilitate, audit si consultanta Allinial Global.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si