Credința multora dintre noi este că acest concept se referă la un set strict de reguli menite să ne facă mai sănătoși din punct de vedere fizic, reguli care de multe ori sunt atât de presante încât ne solicită din punct de vedere psihic și fără să ne dăm seama intervine stresul. Da, într-adevăr, sănătatea este cel mai de preț bun al nostru, însă acest lucru va conta mai puțin pentru noi în lipsa fericirii.

Deci, este important să găsim un echilibru între practicile care ne asigură starea de bine pe ambele planuri. Asta înseamnă că ne putem permite ca din când în când să ”pierdem” câte o noapte în compania prietenilor, dansând, conversând sau făcând orice alt lucru care ne aduce bucurie. Evident, apoi vom avea grijă să recuperăm orele de somn pierdute. 

Citește și: Rezultate US Open 2023: Coco Gauff a învins-o pe Aryna Sabalenka la New York- ”Mă simt ca și cum aș fi într-un mic șoc în acest moment”

De asemenea, pentru mulți dintre noi renunțarea la unele obiceiuri mai puțin bune sau chiar nocive vine la pachet cu o serie de neplăceri- stres, stări de agitație, nemulțumire și așa mai departe. Întotdeauna există câte o alternativă și un obicei rău care ție îți aduce liniște poate fi înlocuit cu o practică mai bună. Să luăm ca exemplu fumatul, despre care știm cu toții că este nesănătos. Poți să înlocuiești țigara clasică cu cea electronică, care este mult mai puțin agresivă cu organismul.

În plus, îți poate crea plăcere și satisfacție dacă alegi arome relaxante pentru lichidul de vapat. 

Tipuri de self-care 

Potrivit EverydayHealth, conceptul de self-care implică trei mari categorii: 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Grija față de starea emoțională- Învață să spui ”nu” lucrurilor care îți provoacă stres, exprimă-ți clar sentimentele și vorbește despre ceea ce simți cu apropiații, evită persoanele toxice, citește o carte, ieși în oraș cu prietenii, uită-te la un film, petrece-ți timpul liber în cel mai plăcut mod posibil, acordă-ți pauze când intervine oboseala, cultivă-ți hobby-urile, mergi la spa sau la saloane de înfrumusețare, pentru că este foarte importantă încrederea de sine, permite-ți din când în când câte o excentricitate, cum ar fi cumpărarea unui produs de uz personal incredibil de scump, dar pe care să ți-l dorești și să-ți dea satisfacție.  

Grija față de sănătate- Mergi la controale medicale periodice, ocupă-te conștiincios de orice problemă de sănătate oricât de mică ar fi, ai grijă de dantura ta, respectă programul de odihnă, mănâncă sănătos, ține diete dacă ai acumulat kilograme în plus, dar doar ceea ce-ți recomandă specialistul, bea suficientă apă, pentru că hidratarea- adesea subestimată- previne unele dintre cele mai grave probleme de sănătate, stabilește-ți un program de exerciții fizice și fă mișcare în aer liber.  

Citește și: Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar,a 26-a victorie consecutivă în finala Campionatelor Mondiale de la Belgrad: ”Fetele de aur ale sportului românesc au reușit la mondialele de la Belgrad să treacă primele linia de sosire”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Îngrijirea spirituală- dacă ești o persoană religioasă, roagă-te și mergi ori de câte ori ai ocazia în lăcașuri de cult, dar îngrijirea spiritului poate implica și meditația, petrecerea de timp în natură, acte de caritate, acordarea de sprijin emoțional și chiar financiar unui apropiat aflat în dificultate. De asemenea, este important să-ți exprimi recunoștința pentru tot ce este bine și frumos în viața ta într-un mod cu care să te simți confortabil, iar asta înseamnă că poți inclusiv să ții un jurnal. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si