Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai și Gavril. Creștinii ortodocși îi sărbătoresc în fiecare an pe data de 8 noiembrie pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Iată ce nu este bine să faci în această zi, dar și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri!

Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril

Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii și obiceiuri

Sfinții Mihail și Gavril: 8 noiembrie 2022

Cei doi arhangheli, purtători de sabie ca simbol al biruinței sunt, conform credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri si călăuzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

Ziua de 8 noiembrie 2022 este o zi în care nu-i cinstim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril, ci pe toate cetele îngerești.

Citeste si: Zile de post 2023: Când nu se fac nunţi?

De asemenea, toți îngerii au fost creați de Dumnezeu buni, însă o parte dintre ei, conduși de Lucifer, s-a mândrit si s-a ridicat impotriva Ziditorului lor.

„Pune-voi scaunul meu deasupra norilor si voi fi asemenea cu Cel Preainalt”  (Isaia 14, 13-14).

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavril 2022?

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi. În ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2022: Ce nu este bine să faci de această zi de sărbătoare

În ziua de Sfinții Mihail și Gavril nu se lucrează deloc. Se spune că cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, pentru împerechere.

De asemenea nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nici nu se fac treburi gospodărești.

Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril

Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii și obiceiuri

[Sursa foto: doxologia.ro]

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril 2022

Potrivit tradiției, ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

În zonele muntoase, În care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făina de porumb, numită "turta arieților" (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Aceasta turta se aruncî in dimineața zilei de 8 noiembrie iî târla oilor, odata cu slobozirea între oi a berbecilor. 

Citeste si: Sf. Mihail și Gavril 2022. Pe ce dată se sărbătoresc în acest an

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se celebrează trei zile la rând, în 8, 9 și 10 noiembrie. Astfel, prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Totodată, despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2022: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Mihail și Gavril?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si