Pe 28 august, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul.

Cine a fost Sfântul Cuvios Moise Etiopianul?

De neam etiopian, Sfântul Moise a avut un parcurs de viață dramatic, trecând de la viața de talhar la cea de monah și, în cele din urmă, la sfințenie.

Sfântul Moise Etiopianul a început ca slujitor al unui politician, dar viața sa a luat o turnură neașteptată după ce a fost alungat din cauza nedreptăților sale.

Pierzându-și poziția și fiind cuprins de furie și răzvrătire, Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari, unde, cu timpul, a devenit chiar conducătorul acestora. Sub conducerea lui, banda de tâlhari a terorizat multe locuri, adunând averi ilicite și răspândind teroare.

Cu toate acestea, o mustrare profundă de conștiință l-a lovit pe Moise, determinându-l să renunțe la viața de tâlhar. A părăsit ceata de tâlhari și s-a retras într-o mănăstire, hotărât să își plângă păcatele și să își dedice restul vieții slujirii lui Dumnezeu. Cu toate acestea, viața monahală nu i-a adus imediat pacea sufletească. Sfântul Moise s-a confruntat cu o luptă aprigă împotriva demonilor desfrânării, care îi aduceau gânduri necurate și ispite puternice. Lupta a fost atât de intensă, încât Moise a mărturisit fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduința monahicească”.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

Totuși, după șase ani de luptă crâncenă, Sfântul Moise a fost vindecat în chip minunat de toate aceste ispite, dobândind pacea interioară și curăția inimii.

La bătrânețe, Moise Etiopianul a fost sfințit preot, însă viața sa a rămas marcată de umilință și pocăință.

El și-a prevăzut ceasul și felul morții, iar când mănăstirea în care trăia a fost amenințată de un atac al necredincioșilor, le-a spus ucenicilor săi să fugă pentru a-și salva viețile. Când aceștia l-au rugat să vină cu ei, Moise a refuzat, spunând că, din moment ce a fost tâlhar în trecut, este drept să își primească acum plata pentru păcatele sale, citând Scriptura: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 26:52).

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Calendar creștin ortodox 14 SEPTEMBRIE 2024. Creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este inerzis să faci cu desăvârșire în această zi- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au vrut să-l lase singur, și au fost cu toții uciși de tâlhari. Astfel, Sfântul Moise Etiopianul a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani, fiind considerat un martir al credinței.

Cuviosul Moise a lăsat în urmă nu doar o viață exemplară de pocăință, ci și învățături spirituale profunde. Când Sfinții Ioan Casian și Gherman l-au întrebat care este scopul ultim al vieții creștine, Avva Moise le-a răspuns că acesta este Împărăția cerurilor, dar că scopul imediat și indispensabil pentru a ajunge

acolo este curăția inimii. El a subliniat importanța menținerii minții îndreptate spre acest scop, chiar și atunci când inima se abate de la calea dreaptă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si