Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 22 august 2024

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 22 august 2024!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 22 august 2024: Sfântul Mucenic Agatonic

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Calendarul ortodox pe 22 august 2024 este sărbătorit Sfântul Mucenic Agatonic.

Calendar ortodox 19 august 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Agatonic?

Sfântul Mucenic Agatonic, originar din cetatea Nicomidiei, rămâne în istoria creștinismului ca un apărător al credinței creștine, într-o perioadă de mari persecuții și provocări pentru cei ce alegeau să își mărturisească credința. Prin exemplul său și prin cuvântul inspirat, Agatonic a reușit să aducă la creștinism un număr considerabil de păgâni, răspândind Evanghelia în mijlocul unei comunități adânc înrădăcinate în tradițiile păgâne.

În timpul domniei împăratului Maximian (284-305), cunoscut pentru prigoanele dure împotriva creștinilor, situația devenea tot mai grea pentru cei care își declarau credința în Hristos. Împăratul a emis o poruncă prin care a trimis pe comisul Evtolmie în Nicomidia, cu misiunea clară de a eradica creștinismul din această regiune.

Ajuns aici, Evtolmie a aflat cu stupoare că însuși principele Nicomidiei devenise creștin, ceea ce reprezenta o amenințare directă la autoritatea imperială și la ordinele păgâne.

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Hotelurile din toată lumea și-au dezvăluit cele mai nebunești comenzi la room service: Un turist a cerut o cadă plină cu apă Evian- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

În fața acestei realități, Evtolmie a ordonat ca principele Nicomidiei să fie exilat în Tracia, pentru a împiedica răspândirea creștinismului la nivelul clasei conducătoare.

Însă furia lui Evtolmie nu s-a oprit aici. Mulți creștini au fost uciși din porunca sa, în încercarea de a opri influența creștină în Nicomidia. Printre cei care și-au dat viața pentru credință se numără Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian, martiri a căror credință a rămas vie în amintirea Bisericii.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Sfântul Agatonic, conștient de pericolul la care se expunea, a continuat să își mărturisească credința și să susțină pe cei persecutați. În cele din urmă, Evtolmie a ordonat ca Agatonic să fie arestat și, împreună cu principele Nicomidiei și alți creștini, să fie executat. Martiriul lor a avut loc în localitatea Silviria, unde aceștia și-au dat viața pentru Hristos, devenind martiri ai credinței.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI