Ce se mănânca de Sf. Maria?
Pe 15 august Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este sărbătorită de mii de credincioși. Iată câteva idei pentru o masă îmbelșugată în această zi de sărbătoare.
Această sărbătoare mai poartă și numele de "Pastele din mijlocul verii". Ea face trecerea dintre anotimpul calduros si toamna, deoarece odata cu trecerea acestei zile (15 august), vremea incepe sa se strice, aparand ploile si furtunile.
De Sfânta Maria există câteva preparate care nu lipsesc de pe mesele românilor. În funcție de zonă se gătesc anumite mâncăruri speciale pentru această sărbătoare.
De exemplu, in Moldova, pentru cinstirea mortilor se fac fapte de milostenie, dandu-se pomana struguri, paine, prune sfintite in biserica.
Totodata, in anumite parti ale Munteniei, stuparii recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia, dar si cu vecinii care nu au stupi si cu cei nevoiasi.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Alte obiceiuri includ coacerea porumbului crud pe gratar. De fapt, porumbul fiert sau copt este un fel de mancare specifica acestei sarbatorii.
Cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, peste 2 milioane de romani isi sarbatoresc ziua de nume, astfel ca in multe familie au loc mese festive.
Pentru acestea va oferim cateva sugestii de preparate pe care sa le puteti gatiti usor, dar care sunt si foarte gustoase:- Ardei kapia copti umpluti cu ciuperci de padure
- Legume de sezon coapte pe gratar
- Salata de vinete
- Porumb pe gratar
- Frigarui de fructe de mare
- Somon si pastrav
- Frigarui de pui
- Mici
- Piept de curcan
Salata de spanac
Salata cu pepene rosu si telemea marinata
Mancare de fasole galbena
Cartofi copti pe gratar
Spuma de zmeura
Inghetata de piersici
Prajitura cu caise