Conopida murată nu trebuie să lipsească din camara gospodinelor. Acum este cea mai bună perioadă a anului pentru prepararea murăturilor, vremea mai rece garantând o fermentație/murare mai lentă, obligatoriu murăturile vor avea un gust mult mai bun. Pe lângă faptul că este delicioasă, conopida murată este şi foarte sănătoasă.
Author: Catalina Popa vineri 08 octombrie 2021 , 13:19
Îți prezentăm o reţetă simplă şi delicioasă. Oricine o poate face.
Reţeta de conopidă murată
INGREDIENTE
- Conopidă - Morcov - Usturoi - Foi de dafin - Piper boabe - Sare neiodată
Reţeta de conopidă murată
MOD DE PREPARARE
Conopida murată va deveni rapid una din conservele tale preferate pentru iarnă.
Această conopidă murată se face după o rețetă tradițională și presupune fermentarea în apă cu sare. Nu se folosește oțet. Opțional, se pot adauga în borcane și alte legume, în funcție de gust, de exemplu sfeclă roșie sau ceapă.
Într-o oală mare, se pune apă la încălzit, suficientă cât să umple toate borcanele pregătite. La fiecare litru de apă se pune o lingură de sare neiodată.
Între timp, buchețele de conopidă se pun în borcane, se adaugă morcov rondele, boabe de piper, căței se usturoi întregi, foi de dafin.
La final se toarnă apa cu sare, apoi se capsează capacele. Conopida murată va fi gata în maxim 2 săptămâni.
Conopida murată, ca și alte murături, poate fi numită un aliment minune, mai ales dacă o faci după această rețetă, fără oțet, fără zahăr.
Fermentarea legumelor în saramură presupune dezvoltarea unor bacterii care se hrănesc cu zahărul din alimente. Acest proces produce substanțe care întăresc imunitatea și sprijină microflora intestinală. În plus, murăturile reduc inflamația din organism și protejează împotriva cancerului.
Conopida murată conține probiotice, fiind ideală în perioadele cu probleme digestive sau în perioada tratamentului cu antibiotice.