Cozonac de Paşte care se desface fâşii: Reţetă simplă şi rapidă
Cozonac care se desface fâșii - reţetă. La fel ca și ouăle roșii, cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște. Iată o rețetă simplă și rapidă de cozonac care se va desface fâșii în mâinile pofticioșilor!
Cozonac care se desface fâșii- reţetă. Orice gospodină are o rețetă de cozonaci tradiționali, moștenită din familie sau preluată de la prieteni sau cunoștințe.
1 kg făină (cernută din nou înainte de a o folosi) 200 g zahăr 450 ml lapte (cald) 100 g unt cu 80% grăsime 4 ouă coajă de la o lămâie rasă (dacă nu este tratată chimic) 35 g drojdie proaspătă 15-20 g sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
500 g nucă (măcinată) 200 g zahăr 250 ml lapte (cald) 2 linguri cacao pudră esenţă de rom esenţă de vanilie
Alte ingrediente:
ciocolată neagră (dată pe răzătoare sau tocată mărunt) stafide rahat (tăiat cubuleţe mici) mac zahăr tos
Mod de preparare:
Prima data te ocupi de coca, asa cum se intampla la orice reteta de cozonac.
Nu vorbim de o reteta de cozonac cu aluat oparit, ci de una clasica. Mai intai, pregateste drojdia, amestecand-o cu putin zahar si apa calduta sau lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. Apoi, in laptele care a ramas, toarna zaharul si amesteca pana cand se topeste.
Intr-un bol incapator, toarna faina, iar peste ea adauga drojdia si ouale, apoi treptat amestecul de lapte cu zahar. Spre final, introdu sarea, untul si coaja de lamaie.
Poti face asta si la un robot special, daca detii un astfel de aparat.
Dupa ce totul s-a omogenizat si obtii o coca usor lipicioasa, e necesar sa lasi la dospit acest aluat de cozonac si te poti ocupa de partea de umplutura.
Adauga intr-un bol nuca, peste care e necesar sa torni laptele cald, zaharul si celelalte ingrediente.
La aceasta reteta de cozonac moldovenesc poti sa introduci si cateva patratele de ciocolata neagra, amara, pe care le poti marunti la un aparat special sau le poti rade, stafide, rahat sau alte astfel de ingrediente. Se omogenizeaza totul pana cand se formeaza crema.
Dupa ce aluatul a crescut, urmatorul pas e acela de a pregati de coacere acest cozonac pufos care se rupe fasii. Stropeste blatul de lucru cu putin ulei, plaseaza pe el coca ce a crescut si imparte-l in doua.
Vei vedea inca de pe acum ce bine arata aluatul si ca are potentialul de a te face sa realizezi un cozonac de casa, ca pe vremea bunicii.
Iei fiecare bucata in parte, o intinzi bine, iar peste ea plasezi jumatate din crema si rulezi, dupa care plasezi acest cozonac cu nuca in tava. La fel faci si cu urmatoarea bucata. Peste, poti sa ungi cozonacii cu ou si sa presari deasupra mac si zahar tos.
Apoi, lasi cozonacii in tavi, sa mai creasca pentru inca 60 de minute.
Acum stii cum sa faci cozonac pufos, care se rupe fasii, iar pentru a finaliza totul, tavile se baga la cuptorul electric sau pe gaz si preparatul se lasa in interior, sa se coaca timp de 40-45 de minute, la 180 de grade/foc mediu.