Tânăra de 25 de ani care a decedat, vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani ar fi fost lăsată să agonizeze timp de peste opt ore pe un pat de spital. Mesajele cutremurătoare trimise de tânără atât mamei sale, cât și soțului demonstrează chinurile prin care a trecut Alexandra, care în repetate rânduri spunea că nu are aer și că nu mai poate.

Ce scrie în raportul DSP?

Astăzi, 22 august a apărut și un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, conform AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Vlad Miron - fratele Alexandrei

Vlad Miron - fratele Alexandrei

[Sursa foto: Colaj Vlad Miron, Alexandra Ivanov, Petronela Haures - Facebook]

Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.

Citește și: Ce salarii uriașe primesc medicii, asistentele și directorii din "spitalul nepăsării" din Botoșani, unde Alexandra, mămica a 3 copii, a fost lăsată să moară în chinuri

"În intervalul orar 23,30- 00,45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00,53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă.

În intervalul orar 00,45- 07,35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07,35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8,20 declarându-se decesul", se precizează în raportul făcut public de DSP.

”La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri".

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie. Potrivit oficialilor DSP, cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne. 

Proteste pe străzile din Botoșani pentru dreptatea Alexandrei

Alexandra Ivanov a fost înmormântată ieri, 21 august. În continuare, în Botoșani sunt proteste în memoria tinerei, oamenii cerând dreptate pentru aceasta. Un protest auto a fost autorizat pentru miercuri, 23 august. 

Mesajele date de Alexandra soțului ei în timp ce aceasta se afla în spital.

Mesajele date de Alexandra soțului ei în timp ce aceasta se afla în spital.

[Sursa foto: Colaj Alexandra Ivanov, Petronela Haures - Facebook]

Vlad Miron, fratele Alexandrei, le-a transmis celor care vor să fie alături de familia să vină la acest protest.

Citește și: EXCLUSIV: ”S-a dus singură la spital și apoi a venit între patru scânduri”. Familia tinerei gravide, moartă cu zile în spitalul din Botoșani cere dreptate

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Ne vom aduna între 17.30 și 18.00 pe strada din fața ANAF, în spatele Primăriei. Îi rog pe cei care vor să ne fie alături să vină în acest interval orar pentru că după 18.00

nu se vor mai putea alătura coloanei deoarece vom pleca pe traseul stabilit însoțiți de forțele de ordine. Apoi vom ajunge la ora 19.00 în fața Maternității”, a declarat Vlad Miron.  

”Nu o știam cu probleme absolut deloc, era o femeie perfect sănătoasă. Totul s-a întâmplat joi seară când a început să aibă dureri de burtă, a ajuns acasă, când a ajuns acasă a început să sângereze, a văzut că sângerează s-a spălat, s-a dus singură s-a schimbat, și-a făcut băgăjelul și a sunat la ambulanță și s-a dus pe picioarele ei a coborât și s-a urcat în ambulanță, atât...iar mai apoi a venit între patru scânduri. Ei i s-a spus să aștepte medicul, i s-a spus că a pierdut sarcina și i s-a făcut un calmant, avea hemoragie, i s-a făcut un calmant și i s-a spus să aștepte medicul curant. Ea toată noapte a acuzat dureri mari, a dat mesaje la medicul ei, a dat mesaje la medicul de gardă, telefoane, nu a băgat-o nimeni în seamă”,   a povestit Vlad Miron în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

”Ăla mic plânge, toată noaptea a plâns”

Acum, cei trei copii ai Alexandrei întreabă unde este mama lor.

”Îl aștepta ca pe toți ceilalți trei, se vedea pe chipul ei bucuria, împlinirea. Pe ea n-o mai aducem înapoi, dar să nu se mai întâmple, nu se poate. Ăla mic plânge, toată noaptea a plâns. Și abia e începutul",   a spus Mariana Ichim, mătușa Alexandrei.

Citește și: Povestea incredibilă a unui preot român care a fost readus miraculos la viață. Bărbatul se înecase într-un râu. Voia să traverseze apa înot

”Să vi tu ca asistentă și să-i spui, când săraca fată îți spune că nu are aer să-i spui că ”nu te mai alinta”. Cum poți să-i spui tu așa ceva la o mamă care are trei copii. Ea îți spune că nu mai poate și să vi tu după 20 de minute cu tub de oxigen când ai hemoragie. Din ce știu eu când faci atac de panică nu îți pune oxigen. Ei deja când i s-a apropiat cu masca de oxigen i-a bufnit sângele pe nas și pe gură. Ce asta, nu e crimă? Eu nu înțeleg ce este. Ce procedură au respectat ei. Cum poate să vină purtătorul de cuvânt al spitalului cu așa mare seninătate și să spună că s-au respectat procedurile? Ce s-a respectat când tu nici nu ai văzut pacientul, nu te-ai dus să-l vezi. Până nu se face dreptate, până nu mă răzbun nu mă las. Deci a fost prea pe față...”, a mai spus fratele Alexandrei.

Alexandra Ivanov a fost înmormântată ieri, 21 august.

Alexandra Ivanov a fost înmormântată ieri, 21 august.

[Sursa foto: Alexandra Ivanov - Facebook]

Nașa Alexandrei a postat un mesaj emoționant pe pagina de Facebook.

”Ultimul mesaj al Alexandrei trimis mamei sale, asistent medical devotat, care-și făcea datoria în acel moment față de pacienții avuți în grijă, motiv pentru care nu a putut să fie prezentă lângă unica sa fiică care trecea prin chinuri groaznice și-și dădea ultima suflare, la doar 25 ani, în Maternitatea din Bt, fiind pacienta colegilor săi... Ne dorim ca celelalte mame să" aibă aer", să fie ajutate să trăiască, să respire bucuroase alături de copilașii lor! Ne dorim din suflet ca să nu mai treacă niciodată, nici o mama din România prin ce a trecut Alexandra... Toți pacienții din România să beneficieze măcar de un gram de empatie, o vorbă buna, o încurajare...să simtă că" salvatorii" fac tot ce le stă în putință pentru a-i ajuta!”, a spus Anamaria Macuc.

Citește și: Oana a murit într-un tragic accident rutier. Artista a lăsat multă durere în urma ei

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

La finalul slujbei de înmormântare, părintele Nicodim a ținut un discurs emoționant.

”Ea a făcut parte dintr-o generație de tineri apropiată de Dumnezeu, de preoți și de valorile noaștre creștinești. (...)S-a spovedit și s-a împărtășit chiar înainte de moartea ei. (…) Ne întreb cu toții cei care am rămas ce a vrut să ne spună Dumnezeu cu această durere? Tragem concluzia că nu există lege privind trecerea partea cealaltă. Suntem triști, dar nu suntem deznădăjduiți. A avut o viață curată”, a spus preotul.

În continuare, în Botoșani sunt proteste în memoria tinerei, oamenii cerând dreptate pentru aceasta.

În continuare, în Botoșani sunt proteste în memoria tinerei, oamenii cerând dreptate pentru aceasta.

[Sursa foto: monitorulbt.ro]

Managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, Angel Călin ar fi trimis o coroană de flori la înmormântarea Alexandrei Ivanov printr-un anjat al spitalului, potrivit BotosaniNews.

”E un gest prin care și eu arăt că sunt alături de Alexandra”, a spus Angel Călin. Până acum, s-a decis suspendarea activității personalului medical din cadrul Secției Obstetrică Ginecologie 1, care a fost în tură și dispunerea unui audit medical extern care să evalueze activitatea și procedurile medicale în cadrul secției respective, a transmis printr-un comunicat unitatea spitalicească.

Citește și: Un bărbat, urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, a fost convins să coboare după 60 de ore! El era supărat pentru că l-ar fi părăsit iubita

În mediul online circulă și o petiție pentru demiterea doctorițelor Oprișan Carmen și Pitrop Mariana, a asistentelor cât și a managerului spitalului. 

”Semnăturile și sprijinul nostru în acest demers arată că comunitatea noastră este unită în cererea de responsabilitate și schimbare. În memoria Alexandrei Ivanov și în interesul viitorului sănătății maternităților din țara noastră, vă rugăm să acționați în consecință”, se arată în petiția semnată de peste 14.500 de persoane.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si