Valabilitatea rovinietei o poți verifica şi online, dacă ai uitat când expiră. Așadar, îţi poţi achiziţiona o rovinietă nouă, în cazul în care expiră în scurt timp, pentru a nu risca să iei o amendă.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere pune la dispoziția participantilor la trafic un serviciu online care permite verificarea rovinietei în orice moment al zilei. 

Cum verifici online valabilitatea rovinietei?

Mai întâi, pentru a va verifica rovinieta, trebuie să introduceți numărul de înmatriculare al mașinii și numărul sasiului. Iar serviciul CNADNR va comunica dacă rovinieta pe care o aveți mai este valabilă și dacă da, care este data la care aceasta expiră.

Astfel, pentru a verifica valabilitatea rovinietei online, există două posibilităţi, și anume: pe site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale sau pe site-ul  erovinieta.ro. Pentru a putea verifica data expirării, trebuie să introduci pe una dintre cele două pagini următoarele informaţii: numărul autoturismului, seria șasiului înscrisă pe talonul mașinii şi un cod de verificare care va fi generat automat de platformă.

Însă, dacă știi că rovinieta expiră în scurt timp, ai posibilitatea de a achiziona una online sau prin SMS. Totodată, poţi cumpăra şi de la distribuitorii autorizaţi, darla varianta online, în unele cazuri, poți activa serviciul de alertă care să te atenționeze în timp util când îți expiră.

Astfel, cele trei site-uri de unde se poate cumpăra rovinieta sunt, erovinieta.ro, beta.e-rovinieta.ro şi roviniete.ro.  

Dacă vrei să achiziţionezi rovinieta prins SMS, trebuie să parcurgi următorii paşi:

- Mai întâi trebuie să trimiți la numărul de telefon 7500 un mesaj cu numărul de înmatriculare al vehiculului și categoria* acestuia (ex: “B00AJV A”) 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

- Primești un mesaj text prin ești informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate (“Vrei rovinieta cat. A (autoturism)- 7zile, pt. B00AJV, tarif X EUR. Cost total X,Y EUR+TVA. Trimite DA pt.confirmare”) 

- Confirmi emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text (trimiți la 7500 un SMS cu textul “DA”) 

- Primești un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei, care va conține următoarele informații care se înregistrează în baza de date SIEGMCR.

Astfel, rovinieta pe care o cumperi prin SMS va fi valabilă 7 zile pentru categoriile A și B și o zi pentru C, D, E, F, G și H. 

Cum poți verifica în 2022 dacă ai RCA și rovinieta valide

Cum poți verifica în 2022 dacă ai RCA și rovinieta valide

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Anunț important pentru șoferi: primești 6.000 de lei pentru mașina veche, fără să cumperi alta nouă

Cum poți verifica dacă ai RCA, în 2022?

Orice conducător auto care are înmatriculată sau vrea să înmatriculeze în România o mașină e obligată de legislația în vigoare să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Astfel, polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii vor fi amendați și totodată, vor rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii.

În 2021, s-a stabilit ca asigurații să poată obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului, iar doi asigurători au ieșit de pe piața polițelor RCA.

De asemenea, dacă un șofer nu încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o conduce, amenzile pe care le pot aplica polițiștii sunt cuprinse, potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, între 1.000 și 2.000 de lei.

Citeste si: Codul Rutier 2022 prevede amenzi usturătoare pentru șoferii agresivi în trafic

Șoferii pot verifica dacă au polița RCA valabilă pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Totodată, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si