Cum se mănâncă leurda? Rețete delicioase de primăvară
Supranumită şi "usturoiul sălbatic", leurda creşte în păduri iar frunzele sale, cu un uşor iz de usturoi, sunt o sursă bogată de sănătate mai ales când sunt consumate crude, în salate. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.
Cunoscută ca remediu din vechime, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru ca organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.
Ce este leurda?
Leurda este o planta cu frunze carnoase, cu flori mici si albe, care au un puternic miros de usturoi. Frunzele acesteia
sunt ovale, de un verde intens, lucios, cu lungimi care nu depasesc 15 cm. Tulpina creste sub pamant si are forma unui bulb, din interiorul caruia se dezvolta doua frunze lung petiolate, apoi tulpina florifera.
In lunile mai-iunie are loc procesul de inflorire.Recoltarea frunzelor tinere, fragede, cu valoare terapeutica, se face inainte de aparitia primelor flori.
Acest lucru se face deoarece dupa aparitia acestora, frunzele incep sa isi piarda din proprietati. Bulbii pot fi culesi in lunile august-octombrie.
Ce alte denumiri mai are leurda?
Leurda mai are și alte denumiri populare, derivate si din traducerea stiintifica a acesteia: usturoi de padure, usturoi salbatic, usturoita, ai-de-padure, aliu, aiusi, ai salbatic, leorda.
Majoritatea denumirilor leurdei te trimit cu gandul la usturoi, una dintre plantele cu cele mai utilizate si apreciate remedii naturiste din lume.
Acest lucru se datoreaza faptului ca din punct de vedere botanic, cele doua plante sunt "rude". Frunzele de leurda au proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, din care face parte si usturoiul.
Rețete cu leurdă
Risotto cu leurdă
Timp: 45 minute
Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust
Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă.
Toacă, apoi, leurda mărunt.
Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După
30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.
Supă cremă de leurdă
Timp: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămaie, sare și piper după gust
Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.
Brioșe cu brânză feta și leurdă
Timp: 22 minute
Ingrediente pentru 12 brioșe: 375 g făină care crește singură, 200 g leurdă tocată mărunt, 200 g brânză feta, 2 ardei copți mărunțiți, 3 linguri de parmezan ras, 330 ml lapte, 90 ml unt topit, 1 ou
Preparare: Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Unge cu puțin ulei 12 forme de brioșe. Într-un bol, amestecă făina, leurda, brânza feta, parmezanul și ardeii copți. Adaugă, apoi, laptele, untul și oul peste aluat. Pune aluatul format în cele 12 forme de brioșe și coace-le timp de 20-22 de minute. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde sau reci.