Close sidebar
Close sidebar

Curtea Constituţională discută sesizările privind starea de alertă şi carantină

Curtea Constituţională discută, joi, sesizările Avocatului Poporului cu privire la starea de alertă şi carantină. Termenele celor două dosare au fost devansate, iniţial având termene stabilite pentru luna iulie.

A.M.S.,

Curtea Constituţională

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Primul punct al ordinii de zi a şedinţei care începe la ora 9.00 este ”Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4 alin. (3) şi (4), art. 65 lit. s) ş), art. 66 lit. a), b) şi c) şi art. 67 alin. (2) lit. b) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Sesizarea depusă de Avocatul Poporului 

Sesizarea a fost depusă în 3 iunie de către Avocatul Poporului.

Instituţia a transmis atunci că ”dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art.

1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii, anunţ important pentru români

”De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Citeste si: Data primei vacanțe școlare se modifică! Elevii au parte în octombrie de prima vacanță a anului școlar 2024-2025- kanald.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Sectorul din București în care mașinile parcate pe trotuar vor fi ridicate- antena3.ro

Iniţial, termenul de judecată a fost stabilit pentru 9 iulie.

Legea privind reforma în domeniul sănătăţii

De asemenea, Curtea Constituţională dezbate ”excepţia de neconstituţionalitate a disp. art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi ale art.8 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei”.

Sesizarea a fost depusă în 27 mai de către Avocatul Poporului.

Curtea Constituţională

Citeste si: OMS, previziune sumbră despre COVID-19. Ce se va întâmpla săptămâna viitoare

”Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului libertăţii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătăţii)”, a anunţat atunci instituţia.

Termenul iniţial a fost stabilit pentru 14 iulie, fiind devansat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI