Potrivit Realitatea.net, dosarul Revolutiei urmeaza sa fie redeschis. In 2015, dosarul a fost trimis de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) la instanta suprema, insa cauza a primit o decizie de clasare din lipsa de probe. La conducerea PICCJ era atunci Tiberiu Nitu. Acesta a demisionat in 2 februarie, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul privind deplasarea cu coloana oficiala a fostului ministru al Internelor, Gabriel Oprea.



Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, care asigura interimatul la conducerea PICCJ după demisia lui Tiberiu Niţu, anunţa că, în urma reanalizării cauzei, s-a constatat că soluţia de clasare a Secţiei Parchetelor Miltiare este netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unei cercetări incomplete, cu ignorarea unor informaţii, date şi documente esenţiale referitoare la evenimentele din decembrie 1989.

După decizia de clasare, aproximativ 100 de persoane, victime ale Revoluţiei sau urmaşi ai acestora, dar şi membri ai Asociaţiei "21 Decembrie" au atacat hotărârea. Contestaţiile au fost depuse atât la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la instanţa supremă.

Azi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, în urma cererii formulate de fostul prim procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, scrie Mediafax.

Bogdan Licu, fost procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a anunţat la data de 05 aprilie că a cerut redeschiderea urmării penale în dosarul Revoluţiei.


##CITAT124##

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

" Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89", a declarat Bogdan Licu la momentul înaintării cererii către instanţă.

Licu a mai spus că deşi "procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză", aceştia "nu au valorificat un număr mare de informaţii".

"Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui", a mai precizat fostul procurorul general interimar la data de 05 aprilie.

Un alt motiv ce a stat la baza cererii de redeschidere a cauzei a fost că cele mai multe audierile care s-au făcut în dosar au fost "sintetice şi formale" iar "trăgătorii nu au fost identificaţi".

Bogdan Licu declara că "modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului" şi că "urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si