În perioada postului, marea provocare este absența proteinelor și grăsimilor de origine animală din carne, lactate și ouă. ”Surse de grăsimi vegetale găsim mult mai ușor, avem toate uleiurile vegetale, uleiul de măsline, uleiul de strugure, de dovleac, de floarea soarelui și avocado. Dar pentru proteine, aici este o mare provocare pentru că proteinele din surse animale sunt proteine complete, conțin toți cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoazici esențiali care nu pot fi sintetizați de organism și trebuie aduși zilnic prin alimentație, din exterior”, spune dr.

Anca Hâncu- medic, nutriționist, coordonator centrul de medicină a stilului de viață BetterMe Medlife.

Proteinele de origine vegetală în post

Medicul a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum putem combina produsele de post pentru a avea aportul necesar organismului de proteine vegetale.

Mesele trebuie să fie echilibrate în post

Mesele trebuie să fie echilibrate în post

[Sursa foto: Pexels.com]

”Proteinele de origine vegetală majoritatea sunt incomplete, adică nu conțin toți acești 9 aminoacizi esențiali. Atunci se fac combinații din diverse surse vegetale. Vestea bună este că nu trebuie să aducem toți acești aminoacizi la o singură masă, pot fi aduși la mese diferite. Va fi important să facem combinațiile potrivite și să aducem aceste surse de proteine vegetale”, mai spune medicul.

Citește și: VIDEO- „Mâncăm putin, des și slăbim”: Ce spun instrcutorii de fitness despre acest mit

Sursele de proteină complete: soia, tofu, edamame

”Cele complete ar fi proteinele din soia, aici avem variantele de produse pe bază de soia care pot fi folosite în diverse ghiveciuri de legume, supe, ciorbe. Ar mai fi tofu, edamame și tempeh. Mai avem tot ca sursă completă, care conțin toți aminoacizii, semințele de chia, cânepă și pseudo-cereala numită quinoa. Semințele de chia pot fi folosite în budinci, cânepa în salate, quinoa la fel”, ne indică nutriționistul.

Citește și: Începe Postul Sf. Marii 2023: Ce nu ai voie să faci până pe 15 august, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Mulți nu cunosc regulile postului

Mulți nu cunosc regulile postului

[Sursa foto: Pexels.com]

Sursele de proteină incomplete: năut, fasole, linte

La sursele de proteină incomplete, trebuie să avem grijă ce combinații facem: ”Avem leguminoasele, fasole, năut, linte. Acestea pentru a deveni complete le combinăm. Spre exemplu, orezul brun cu fasole, humusul- năut și tahini. Vorbim aici și de oleaginoase- migdale, nuci, alune- reprezintă tot o sursă de proteină, dar incompletă. Mai combinăm ca să obținem o proteină completă lintea cu orez, spre exemplu. Mai avem drojdia de bere inactivă și diverse semințe de in, floarea soarelui, dovleac. La capitolul cereale, avem hrișca, amarantul, iar la legume- ciuperci, spanac, sparanghel, avocado”.

Produse de post, ultra-procesate, un pericol

În acestă perioadă, în supermarketuri găsim o mulțime de produse de post. E foarte important să citim cu mare atenție eticheta și lista de ingrediente.

”În general, este bine să evităm produsele procesate și ultra-procesate.

Am observat și eu, uitându-mă prin magazine, pseudo-paste de brânză, creme de brânză care conțin niște uleiuri de cocos foarte nesănătoase. La pateurile vegetale, trebuie citită cu mare atenție eticheta și să vedem și conținutul de aditivi pentru că, încercând să mâncăm sănătos, putem să mâncăm, de fapt, ultra-procesat, ceea ce înseamnă foarte nesănătos. Alimentația procesată și ultra-procesată este asociată cu risc crescut de boli cronice și nu dorim așa ceva”, mai spune medicul Anca Hâncu.

Sursele de proteină sunt foarte importante

Sursele de proteină sunt foarte importante

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- De evitat! Băuturile carbogazoase pot duce la senzația de balonare

Cine nu ar trebui să țină post?

Nutriționistul nu recomandă postul pentru copii în creștere. Persoanele care au boli cronice, diagnosticate, ar trebui să ceară mai întâi sfatul medicului:

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Eu nu recomand post pentru copii în creștere. În primul rând, contraindicat este pentru persoanele cu malnutriție, persoanele în convalescență sau diverse persoane cu afecțiuni digestive. Dacă există boli cronice, diagnosticate, să ceară întâi sfatul medicului și să aibă grijă să țină postul corect. Care este riscul, pentru că am vorbit de proteine, grăsimi? De ce poate fi postul incorect, ce se poate întâmpla? Dacă nu știm să ne aducem o cantitate suficientă de proteine, ceea ce nu este foarte ușor, pentru că toate aceste combinații- linte cu orez, năutul, aduc o cantitate mică de proteine la pachet cu mai mulți carbohidrați decât poate am avea nevoie.

Nutriționistul recomandă anumite combinații în post

Nutriționistul recomandă anumite combinații în post

[Sursa foto: Pexels.com]

Riscul este să mâncăm alimente nesănătoase. Spre exemplu, cartoful pai este un aliment de post, dar complet nesănătos, plin de calorii și de grăsimi și ne va îngrășa. De asemenea, excluzând proteina, apare pofta de dulce, apare o foame teribilă și atunci există numeroase dulciuri de post și lumea merge spre dulciuri. Mulți se îngrașă și pierd din masa musculară”. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si