În fiecare an, la data de 1 august este sărbătorită Ziua Națională a Salvatorului Montan, zi aleasă special, deoarece este prima zi din cea mai grea lună din an pentru salvamontişti din cauza accidentelor frecvente.

”În meseria noastră nu e loc de emoții, le lăsăm acasă”

Doi salvamontiști din Prahova au vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre această meserie onorabilă, dar și despre cum au ales ei să fie practic niște eroi pentru persoanele aflate în pericol pe munte.

Citește și: Cod galben de furtuni și vijelii în România. Harta zonelor afectate! Vremea se răcește în România!

”Urmând pasiunea pentru munte insuflată de tatăl meu încă din copilărie, după ce am progresat tehnic în mediul montan, era cumva un pas firesc să mă alătur Salvamontului. La început meseria asta mi se părea total diferită și mult mai lipsită de culoare. Acum, după ani de zile și continua evoluție și perfecționare, impresia mi s-a schimbat. Am întâlnit oameni demni de uns cu ei pe rană, am întâlnit oameni cu care vorbesc aceeași limbă și cu care împărtășesc aceeași pornire spre profesionalism și performanță. Salvatorii montani sunt un tip aparte de oameni, foarte dedicați, spontani, altruiști și care, nu de puține ori, își părăsesc familia în toiul nopții pentru a pleca pe munte în ajutorul oamenilor aflați la necaz”,  a

spus Sergiu Frusinoiu.

Sergiu Frusinoiu - salvamontist Prahova

Sergiu Frusinoiu - salvamontist Prahova

[Sursa foto: Sergiu Frusinoiu - Facebook]

”Misiunile noastre sunt grele și un salvator montan trebuie să fie pregătit psihic să îndure condiții meteo nefavorabile și riscuri, printre care de multe ori se enumeră cel al morții. De asemenea, trebuie să fie pregătit tehnic, medical și fizic pentru a putea duce misiunea la final cu succes. În meseria noastră nu e loc de emoții, le lăsăm acasă și tratăm totul cu stoicism și obiectivitate, de multe ori suntem forțați să alegem răul mai mic, fapt care nu e deloc ușor.

Consider această meserie drept cea mai frumoasă meserie din lume și nu sunt singurul. Salvatorii montani sunt foarte uniți, fiind o meserie de nișă, suntem destul de puțini la nivel național și formăm o mare familie”,  a mai adăugat salvamontistul.

Sergiu Frusinoiu - salvamontist Prahova

Sergiu Frusinoiu - salvamontist Prahova

[Sursa foto: Sergiu Frusinoiu - Facebook]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Totodată, acesta a spus că Salvamontul este considerat drept trupele speciale de elită, iar pregătirea lor este foarte complexă și polivalența este un element cheie în această meserie.

Citește și: Plimbare prin stațiune în loc de drumeție pe munte

Și Andrei Mărgărint este salvamontist de aproape 6 ani și face această meserie ”din dragoste de oameni și de munte”. Acesta a spus că de mic copil îi vedea pe salvatorii montani ca niște eroi și toată viața s-a pregătit pentru a deveni unul dintre ei. 

”Nimic nu e mai frumos decât să salvezi o viață!”

”Faptul că am ajuns salvator montan este un vis devenit realitate! Nimic nu e mai frumos decât să salvezi o viață! În principal meseria de salvator montan este o meserie care își alege ea oamenii care să o practice! Ne place să spunem că am fost aleși să facem asta! Este o meserie care impune multe sacrificii, iar riscurile sunt enorme, dar oricât de mari ar fi riscurile și oricât de epuizați am fi după o intervenție, satisfacția că am salvat una

sau mai multe persoane este enormă, iar faptul că persoana respectivă este bine este mulțumirea noastră supremă”,  a explicat salvamontistul.

Citește și: EXCLUSIV: Viața în Ineleț, cătunul unde se ajunge cu scara/ Andreia Chiperi: ”Este un loc în care liniștea te sperie”

Andrei Mărgărint - salvamontist Prahova

Andrei Mărgărint - salvamontist Prahova

[Sursa foto: Kalutzu Andrei - Facebook]

”Relația noastră dintre colegi este una frățească, nu poate exista ranchiună între noi deoarece depindem unul de altul. Este o muncă colectivă și ne punem viața unul în mâinile celuilalt. E normal să existe discuții în contradictoriu între noi ca în orice colectiv, dar în momentul în care suntem solicitați să intervenim într-un caz, uităm de tot și ne focusăm pe cazul respectiv. De-a lungul timpului am avut tot felul de intervenții, unele dificile care durat chiar și peste 19 ore, dar și intervenții mai lejere pe care le-am îndeplinit în timp relativ scurt, dar orice intervenție este tratată cu maximă seriozitate pentru a nu complica situația. Serviciul din care fac parte are în grijă zona de Valea Prahovei, o zonă extrem de dificilă datorită terenului tehnic și aici mă refer la abruptul prahovean al Munților Bucegi, dar și datorită fluxului mare de turiști”,  a precizat Andrei Mărgărint.

Sergiu Frusinoiu a urat și un mesaj tuturor salvatorilor din România cu ocazia acestei zile speciale în care se împlinesc 116 ani de salvare montană oficială în țara noastră și 51 de ani de activitate sub denumirea Salvamont.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În România sunt în total 24 de structuri județene și 18 structuri locale Salvamont.

În România sunt în total 24 de structuri județene și 18 structuri locale Salvamont.

[Sursa foto: Salvamont Prahova & Salvamont România - Facebook]

”Un mesaj de partea mea pentru toți colegii salvamontiști din țară, de ziua noastră, 1 august, care se întâmplă să fie și prima zi din cea mai grea lună din an pentru meseria noastră: La mulți ani, frați salvamontiști! Să avem sănătate și putere să ne putem practica meseria mulți ani de acum înainte”,  a concluzionat Sergiu Frusinoiu.

Citește și: EXCLUSIV: Povestea singurului român care a traversat Americile pe bicicletă/ Radu Păltineanu: ”Am cerut voie poliției din Mexic să înnoptez la ei și mi-au oferit o celulă de închisoare”

În România sunt în total 24 de structuri județene și 18 structuri locale Salvamont. Anual, în țara noastră sunt peste 7500 de intervenții montane la care participă peste 800 de salvatori montani angajați și voluntari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si