Femeile au strigat "muncă, pâine și dreptate" în timp ce s-au adunat în capitala Kabul, informează BBC. Gărzile talibane au răspuns cu tunuri cu apă, electroșocuri și au tras cu armele în aer pentru a dispersa protestul, iar unele protestatare au declarat că împotriva lor au fost folosite și pistoale paralizante. 

Femeile vor continua protestele

Talibanii au declarat la începutul acestei luni că acordă tuturor saloanelor de înfrumusețare din Afganistan un termen de o lună pentru a-și lichida afacerile, ceea ce a stârnit îngrijorarea oficialilor internaționali.

Citește și: Mai mulți ruși au murit după ce au băut cidru otrăvit

"Suntem aici pentru dreptate", a declarat o protestatară care s-a identificat ca fiind Farzana. Farzana a declarat ulterior că femeile se vor duce la misiunea ONU din Afganistan, îndemnând protestatarii să rămână împreună. Un protestatar a declarat pentru The Associated Press că demonstrația a început în jurul orei 10.00 în zona Shar-e-Naw din capitală. Ea nu a dorit să-și dea numele de teama represaliilor. 

Talibanii au declarat la începutul acestei luni că acordă tuturor saloanelor de înfrumusețare din Afganistan un termen de o lună pentru a-și lichida afacerile.

Talibanii au declarat la începutul acestei luni că acordă tuturor saloanelor de înfrumusețare din Afganistan un termen de o lună pentru a-și lichida afacerile.

[Sursa foto: PixaBay]

"Scopul demonstrației noastre a fost ca ei (talibanii) să se răzgândească și să revină asupra deciziei de a închide saloanele de înfrumusețare, pentru că este vorba despre viețile noastre", a spus ea. "Am participat cu toții, între 50 și 60 de femei. Sloganul nostru a fost muncă, pâine și libertate".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Aceste materiale, care au fost colectate din programe imorale din Kabul și din unele provincii în ultimele luni și care au cauzat pierderea tinerilor noștri și deteriorarea societății, au fost distruse în conformitate cu Sharia (legea islamică)", a scris ministerul pe Twitter.

Decizia închiderii saloanelor va duce la pierderea a peste 60.000 de locuri de muncă

Drepturile femeilor au fost din ce în ce mai restricționate de când conducătorii talibani au revenit la putere în anul 2021. Aproximativ 50 de femei au luat parte la protestul de miercuri, potrivit agenției de presă AFP. Ele au spus că purtarea perucilor și practica epilării sprâncenelor sunt împotriva valorilor islamice și că părinții risipesc banii pe saloane de înfrumusețare atunci când cuplurile se căsătoresc.

Citește și: Atentat sinucigaș la Kabul. Mai multe persoane și-au pierdut viața

Decizia restrânge și mai mult spațiile accesibile femeilor afgane, cărora le este deja interzis accesul în sălile de clasă, săli de sport și parcuri. Mai recent, talibanii le-au interzis, de asemenea, să lucreze pentru Națiunile Unite. Închiderea tuturor saloanelor de înfrumusețare va duce la pierderea a 60.000 de locuri de muncă, a declarat camera de comerț din Afganistan.

Drepturile femeilor au fost din ce în ce mai restricționate de când conducătorii talibani au revenit la putere în anul 2021.

Drepturile femeilor au fost din ce în ce mai restricționate de când conducătorii talibani au revenit la putere în anul 2021.

[Sursa foto: BBC]

Saloanele de înfrumusețare au fost închise ultima dată când talibanii au condus între 1996 și 2001. Ele au rămas deschise după ce talibanii au preluat puterea în urmă cu doi ani, în urma retragerii forțelor americane, dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din fața saloanelor erau vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Cutremur puternic de 7 grade în China, la granița cu Tadikistan

Restricțiile impuse de talibani asupra femeilor, care includ coduri stricte de îmbrăcăminte și restricții privind călătoriile singure, au continuat în ciuda condamnării internaționale.

Au existat proteste minore și sporadice împotriva măsurilor introduse de talibani, dar orice formă de disidență este zdrobită. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si