Doi prizonieri din regimentul Azov rup tăcerea după un an de captivitate în Rusia.

"Este greu pentru o persoană civilizată să-şi imagineze că se poate întâmpla aşa ceva în secolul al XXI-lea", a spus Sviatoslav Sirîi, unul dintre soldații ucraineni din regimentul Azov, captiv în Rusia, potrivit EFE.

Mărturiile a doi soldați ucraineni, după un an de captivitate în Rusia

Doi soldați ucraineni din regimentul Azov compară experiența trăită în captivitate, în Rusia, timp de un an, cu experiența lagărelor de concentrare naziste din cel de-al doilea Război Mondial.

Citește și: Mercenarul Prigojin, apariție războinică pe un alt continent. "Vom face Rusia și mai mare"

„Am citit o carte scrisă de un prizonier evreu într-unul dintre aceste lagăre şi mi s-a părut că, dincolo de unele diferenţe evidente, multe metode de violenţă fizică şi psihologică sunt izbitor de asemănătoare", a spus Sviatoslav Sirîi.

Atunci când a fost luat prizonier, Sirîi a primit vestea că trebuie să abandoneze oțelăria Azovstal din Mariupol, împreună cu alți 2.500 de militari ucraineni.

El și Valeri Petrenko, cunoscut sub pseudonimul „Teivaz”, credeau că vor petrece doar câteva luni în captivitate rusă pentru ca după să urmeze un schimb de prizonieri, relatează Agerpres.

În realitate, cei doi au avut parte de luni în șir de „izolare totală și tortură”.

Prima dată, ei au stat în lagărul de prizonieri din Olenivka, iar apoi într-un centru de detenție din Donețk, unde au petrecut câteva luni fără a vedea măcar razele soarelui.

„Foame, frig și sete”

Abia după un an de captivitate în Rusia s-au putut reîntoarce acasă. Acolo au avut parte de „Foame, frig și sete. Bătăi și presiune psihologică”, povestește Sirîi. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Au făcut totul pentru a ne distruge moralul”, a mai spus el.

Soldatul ucrainean își amintește că atunci când a ajuns sub tutelă rusească a trebuit să se târască pe coridor printre șirurile de gardieni care îl loveau fără milă.

Citește și: Primul bombardier nuclear strategic al Rusiei, distrus într-un atac cu drone ucrainene. Ce a declarat Ministerul rus al Apărării

„Ceea ce doreau era să găsească pe cineva pe care să dea vina pentru ceea ce făcuseră oraşului Mariupol. I-am văzut pe ruşi demolând blocuri mari de apartamente cu tancurile, cu oameni înăuntru'', a spus Valeri Petrenko.

Bărbații au fost răniți în timpul asedierii asupra oțelăriei Azovstal, iar pe perioada captivității nu au beneficiat de îngrijiri medicale.

Într-o celulă vecină, un bărbat grav bolnav a căzut la podea, iar ceilalţi prizonieri au chemat gardienii, degeaba. Au venit mai târziu să ia cadavrul şi au spus: a avut noroc, totul s-a terminat pentru el, dar voi veţi fi aici mult timp", a mai povestit Petrenko.

El a slăbit 30 de kilograme în captivitate, iar Sirîi a slăbit 16 kilograme.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„O pisică mănâncă mai mult decât ne dădeau ei nouă. Mâncam aproximativ 800 de calorii pe zi, în principal pâine", a punctat.

Cei care le-au aplicat relele tratamente au încercat să îi facă să se simtă ca și cum nu ar fi contat pentru nimeni și, mai mult, ca și când ar fi fost uitați de toți.

Ce s-a întâmplat când au revenit în Ucraina

Cei doi bărbați au stat de vorbă cu jurnaliștii EFE într-o cafenea din centrul Liovului. Deși rușii încercau să îi facă să se simtă extrem de rău, chelnerul și-a dat seama că sunt militari și le-a spus că nu este nevoie să mai plătească.

Citește și: Sonda spațială rusă Luna-25 s-a ciocnit cu suprafața Lunii la aselenizare. „În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație de urgență”

Încă din primul minut în care ne-am întors în Ucraina ne-am simţit extrem de apreciaţi. Acest lucru ne-a ajutat să începem să uităm prin tot ceea ce am trecut în captivitate'', și-a amintit Sirîi.

Pe parcursul perioadei de chin, regimentul Azov s-a ocupat de îngrijirea familiei sale și chiar a plătit operația fiului lui care s-a născut cu puțin timp înainte ca rușii să invadeze Ucraina. Acum, cei doi își doresc ca ai lor copii să nu fie nevoiți să trăiască drama prin care au trecutei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si