Directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran, a declarat, joi, pentru News.ro ca un localnic din Trifesti a semnalat zilele trecute faptul ca o lebada aflata pe albia raului Prut pare a fi bolnava, cetatenul apeland la numarul de urgente 112.

"Am avut de la inceput suspiciuni de gripa aviara. S-au facut analize, probele au fost trimise la Bucuresti, iar existenta virusului H5N8 s-a confirmat. intre timp, lebada respectiva a murit.

Am informat Prefectura, iar in cursul zilei de azi (joi- n.r.) s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Iasi, pentru a se dispune un plan de masuri", a spus directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran.

El a precizat ca s-a decis examinarea tuturor pasarilor domestice pe o raza de zece kilometri in jurul localitatii Trifesti, iar in plus cetatenii au fost informati sa-si tina pasarile in gospodarii, pentru a preveni contactul cu cele salbatice.

"Mai sunt lebede in zona respectiva. Trebuie prevenit contactul direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa, si pasarile domestice, in special ratele si gastele. Este interzis accesul pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala. in zona nu exista ferme de pasari, asa ca speram ca lucrurile sa fie tinute sub control", a mai afirmat directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

El a adaugat ca nu se pune problema sacrificarii pasarilor din gospodarii.

Vasile Gaboran a precizat ca toate pasarile domestice trebuie tinute in adaposturi inchise, indemnandu-i pe localnici ca in situatia in care depisteaza cadavre de pasari sa anunte imediat medicul veterinar din localitate.

Totodata, pana la clarificarea situatiei epidemiologice, in localitatea Trifesti au fost interzise targurile sau expozitiile de pasari si animale.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si