Close sidebar
Close sidebar

INS confirma: Romania imbatraneste. Numarul romanilor de peste 65 de ani il depaseste pe cel al tinerilor de sub 14 ani cu peste un sfert de milion de persoane

Institutl National de Statistica (INS) confirma ca Romania imbatraneste. Potrivit unui nou studiu, in tara noastra traiesc 3,52 milioane persoane de peste 65 de ani si 3,2 milioane de persoane sub 14 ani.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Potrivit unor date publicate anterior de catre INS, populatia rezidenta in Romania numara doar 19,76 milioane persoane la 1 ianuarie 2016.

Datele publicate vineri arata ca 56,3%- 12,5 milioane persoane- din populatia Romaniei traieste la orase, iar 51,2% din populatie este de sex feminin.

Principalaa tendinta remarcata de demografi este imbatranirea accelerata a populatiei.

"Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste). Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016)", arata raportul INS, potrivit News.ro.

Romania avea, la 1 iulie, circa 860.000 de locuitori cu varsta de cel putin 80 de ani, pe fondul cresterii sperantei de viata in ultimii ani.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Populatia Romaniei este in declin acentuat dupa 1990 atat ca urmare a sporului natural negativ- numarul de decese este mai mare decat cel al nasterilor-, cat si a emigratiei.

"Romania continua sa fie o tara de emigrare. Soldul migratiei internationale in anul 2015 a fost negativ, numarul emigrantilor depasind numarul imigrantilor cu aproape 58 mii persoane", arata un raport recent al INS.

Populatia Romaniei dupa domiciliul declarat legal a scazut cu 0,2% in ultimul an, pana la 22,215 milioane persoane la 1 iulie 2016, principala cauza fiind declinul demografic, care are ca efect si imbatranirea rapida a populatiei tarii, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Statistica oficiala prezinta doua tipuri de date privind populatia: dupa domiciliu, care reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliul declarat pe teritoriul Romaniei, si populatia rezidenta, mult mai mica, care reprezinta estimarea numarului de persoane care locuiesc efectiv, in mod permanent, in Romania.

Astfel, datele privind populatia dupa domiciliu tind sa supraestimeze numarul de locuitori, in cazul unei tari afectate de o emigrare masiva precum Romania, deoarece multi dintre romanii plecati din tara continua sa aiba acte care indica domiciliul din Romania si nu declara autoritatilor faptul ca si-au stabilit resedinta in alta tara.

Potrivit seriilor publicate de INS, pe parcursul anului 2015, in Romania si-au mutat resedinta 129.534

de rezidenti din alte state, considerati imigranti in Romania, in timp ce 187.466 de persoane- emigranti- si-au mutat resedinta in alte state.

In Uniunea Europeana, Romania este pe locul al treilea in randul statelor cu cel mai mare declin demografic, dupa Germania (-187.000 in 2015) si Italia (-161.800), ca numar absolut.

Raportate la populatie, cele mai mari rate ale declinului demografic din UE s-au inregistrat, anul trecut, in Bulgaria (spor natural -6,2 la 1.000 locuitori), Croatia (-4), Ungaria (-4) si Romania (-3,8), potrivit Eurostat.

Expertii se asteapta la o adancire a declinului demografic al Romaniei in deceniile urmatoare. Astfel, populatia Romaniei va ajunge la 14,5 milioane locuitori in anul 2050, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), publicat in iulie 2015.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI