" Întreaga Europă se află într-un moment dramatic, virusul se răspândește acum mult mai puternic decât în primăvară, iar statele care nu au avut mari probleme în primul val se confruntă acum cu o criză sanitară. Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a atenua curba îmbolnăvirilor. Este singura strategie funcțională", a declarat Klaus Iohannnis în debutul conferinței de presă.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți un număr record de pacienți cu coronavirus internați în stare gravă la ATI- 1093, din ce în ce mai aproape de capacitatea maximă a sistemului. Tot marți a fost înregistrat și un nou record de decese în doar 24 de ore, nu mai puțin de 177 de oameni au murit de ieri în urma unor complicații agravate de coronavirus.

Citeste si: Focar de coronavirus la o secție ATI non-COVID

Klaus Iohannis: Veștile privind un vaccin sunt destul de bune dar trebuie să rămânem realiști" 

Restricțiile intrate în vigoare de ieri în România au rolul de protejare a populației și reducere a presiunii uriașe de pe sistemul sanitar." Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbă radical modul de viață. Din păcate, am văzut cu t oții că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente", a precizat Klaus Iohannis.

" Veștile privind un vaccin sunt destul de bune, dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs etape până la vaccinarea propriu-zisă. Avem deja o strategie de vaccinare și sunt stabilite activitățile de implementare. Am discutat și posibilitățile de stocare și distribuție și am stabilit instituțiile responsabile cu distribuirea vaccinului", a explicat Iohannis.

De vaccin va beneficia inițial tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală- spune președintele României.

"O campanie de vaccinare bine organizată ne va da șansa de a ne întoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții", consideră Klaus Iohannis.

Declarația integrală a președintelui Iohannis

"Bună seara! Am avut astăzi o nouă ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei, cu accent pe pregătirea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, ședință la care au participat premierul, mai mulți membri ai Guvernului, dar și medici cu o bogată experiență în domeniu.

Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândește acum foarte puternic, mult mai puternic decât în primăvară. State europene care peste vară au avut valori reduse de îmbolnăvire sunt acum în pragul unei mari crize sanitare.

Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există o altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor.

Aceasta este singura strategie funcțională și este adoptată de toate țările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi de îmbolnăvire.

România se confruntă la rândul ei cu o situație extrem de complicată, iar restricțiile care au intrat în vigoare de ieri au un singur scop- protejarea populației și reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansa la tratament tuturor celor bolnavi, fie că suferă de COVID-19, fie că suferă de alte afecțiuni.

Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare, produc supărare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbăm radical modul de viață, iar existența noastră, a tuturor, a fost puternic afectată. Din păcate, din cauza virulenței acestui virus, am văzut cu toții că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Suntem într-un moment în care nu este vorba doar de fiecare dintre noi în parte, ci de noi toți la un loc. Lupta cu pandemia este și un test al solidarității, pe care suntem obligați să îl trecem.

Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă.

Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri.

Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora.

Am discutat astăzi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens. Precizez din nou că de vaccin va beneficia inițial personalul, tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală.

Este esențial să avem o bună comunicare a tuturor măsurilor atât către personalul medical, cât și către cetățeni.

De aceea, cred că o campanie de vaccinare anti-COVID bine organizată, planificată și comunicată eficient ne va da șansa de a ne reîntoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții!

Al doilea subiect la care vreau să fac referire, în această seară, este turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care va avea loc la finalul acestei săptămâni.

M-am bucurat să văd, în primul tur, un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind, de fapt, un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve.

Am subliniat mereu că drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției, și prin consolidarea democrației.

România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale reale de modernizare.

Deja țara noastră a investit semnificativ și dezinteresat în infrastructură, în proiecte de interconectare, în școli, spitale, grădinițe și în multe alte domenii în folosul direct al cetățenilor, pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru consolidarea democrației.

Suntem și ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, în ansamblul său. Vom fi extrem de atenți la desfășurarea scrutinului din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetățenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte și libere de orice interferențe nedorite".

Ședință de urgență la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, marţi, de la ora 15.00, o şedinţă pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor de gestionare a epidemiei COVID. La ședință au participat premierul Ludovic Orban, miniştrii Apărării şi Sănătăţii, Nicolae Ciucă şi Nelu Tătaru, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii din domeniul sănătăţii.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Administrația Prezidențială a precizat cine sunt factorii de decizie invitați la ședința de urgență de la Cotroceni cu Klaus Iohannis: prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru; Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat; Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, general dr. Ionel Paul Oprea.

De asemenea, la şedinţă au participat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila; şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş Marian Popescu; directorul Medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan; vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra.

Galerie foto cu ședința de la Cotroceni

Bilanț coronavirus 10 noiembrie: Cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică: 7.304 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, 177 de decese, 1.093 de pacienţi internaţi la ATI.

”Până astăzi, 10 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 314.295 de  cazuri de persoane infectate  cu noul coronavirus (COVID – 19). 211.408 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 7.304 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, releva datele transmise marţi.

De asemenea sunt  464 de cazuri noi nealocate pe judeţe  înregistrate în ultimele 24 de ore, totalul fiind de 2.751, despre care autorităţileprecizează că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate şi centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică şi atribuite cazurile pozitive judeţului/localităţii de care aparţin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în Bucureşti 5,11. Patru judeţe au acest indicator peste 6: Sibiu- 6,89, Cluj- 6,56, Sălaj- 6,47, Timiş- 6,38.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si