”Uniunea Europeana se confrunta astazi cu provocarile pe care le cunoastem cu totii: migratie, terorism, Brexit. Pentru acestea trebuie sa gasim raspunsurile cele mai potrivite”, a aratat seful statului in discursul sau, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis a spus ca, in urma recentului summit de la Bratislava, concluzia pe care au desprins-o toti liderii europeni este aceea ca vor sa ramana impreuna. ”Este cea mai importanta concluzie.

Credem in proiectul european, care asigura pacea, democratia si securitatea popoarelor noastre ”, a precizat seful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”dincolo de aceste provocari, exista una poate nu la fel de vizibila, dar cu certitudine la fel de importanta: tentatia populismului si a extremismului, a discursului radical si intolerant”.

”Cea mai mare familie politica europeana, pe care o reprezentati si din care provin si eu, trebuie sa asume in primul rand misiunea pastrarii si promovarii valorilor europene. Uniunea Europeana este in primul rand o Uniune a valorilor”, a mentionat presedintele Iohannis.

El a mai aratat ca cea mai mare greseala pe care o putem face este sa credem ca aceste valori sunt de la sine intelese, ca nu mai sunt necesare dezbaterile ideologice si de principiu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

”Noi toti cei care credem in libertate si demnitate umana, in democratie, domnia legii si stat de drept, care punem pret pe respectul traditiilor, dar si pe solidaritate si toleranta, nu putem permite o criza a valorilor, nu putem risca nicio clipa ca ele sa fie puse sub semnul intrebarii. Cred ca este o provocare si, in acelasi timp, un obiectiv pentru noile generatii de lideri politici, in mod deosebit pentru principalele familii europene, sa mentina si sa cultive atasamentul cetatenilor fata de proiectul European”, a afirmat Iohannis.

Presedintele a continuat: ”Pentru Romania, optiunea este una clara: vrem sa fim parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene si sa ramanem puternic implicati in procesul de reflectie privind viitorul acesteia”.

Potrivit lui Iohannis, Romania impartaseste o viziune pro-europeana, articulata in jurul principiilor fundamentale ale proiectului european.

”O Uniune puternica si o integrare mai profunda a Romaniei in UE raman obiective strategice nationale, intrinsec legate de proiectul nostru de dezvoltare pe termen lung. In opinia noastra, interesele nationale pot fi atinse cel mai bine intr-un cadru european, incluziv si functional. De aceea, este vitala mentinerea realizarilor cheie ale Uniunii- cele patru libertati care asigura fundamentul Pietei Interne, politicile de coeziune, zona euro, Spatiul Schengen”, a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a mentionat ca abordarea unei Europe a ”elitelor”, cum se discuta destul de frecvent, trebuie depasita in beneficiul unei mai mari apropieri a deciziei de cetatean si, in egala masura, trebuie constientizata responsabilitatea elitelor fata de respectarea valorilor si principiilor fundamentale europene.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

”Altfel riscam sa gestionam, la nivel european, o succesiune de crize identitare, derivand din calendarele electorale nationale. In acest sens, este important un angajament ferm si constructiv din partea PPE, prin actiune conjugata cu toate fortele mainstream-ului politic European”, a declarat Iohannis.

Presedintele a tinut sa mentioneze ca vom fi cu atat mai puternici cu cat ne vom concentra mai mult si mai consecvent pe proiecte si demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari, care incurajeaza coeziunea, cu atat vom fi mai puternici.

”Vom putea astfel preintampina tendintele de divizare si de fragmentare care, din pacate, se pot observa astazi la nivelul Uniunii Europene. In acest proces, Romania si alte state membre au nevoie de pastrarea instrumentelor europene care sprijina atingerea unei convergente reale si reducerea decalajelor in interiorul Uniunii. Trebuie sa tinem cont de aceste lucruri atunci cand vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune. Dar, pana la urma, politica de coeziune aduce valoare adaugata pentru toate statele membre si pentru constructia comuna in ansamblu, facand Uniunea mai coerenta, mai competitiva si mai performanta pentru toti cetatenii ei”, a apreciat Klaus Iohannis.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si