Picturile unice i-au purtat faima in toata lumea. Din inima Bucovinei, George Mihai si Vlad Ciobanu va intreaba: Ati fost aici?

Mica Tatiana: Face parte din sirul bisericilor care au primit ca premiu Marul de Aur, ce se pastreaza la Manastirea Moldovita. Deci Sucevita, Moldovita, Arbore, Humor si Voronet, toate aceste manastiri sunt pictate in acelasi sistem iconografic, pentru faptul ca pictorii au invatat la aceeasi scoala de pictura, in suceava, scoala infiintata de domnitorul Petru Rares, in secolul XVI.

Biserica este pictata de doi pictori moldoveni, Ioan si Sofrone, la 1595 si se pastreaza pictura originala, predominand culoarea verde.

Maica Tatiana: Biserica manastirii Sucevita se deosebeste de celelalte, prin scara virtutilor, scena specifica pentru aceasta manastire. Deci numai aici, la Sucevita, se afla aceasta scena. Avem, iata, bucuria, daca trecem pragul sfintei manastiri, sa plecam poate un pic mai bogati, cu o seama din virtutile acestea? Da, fiindca eu le spun la pelerini, la turisti, le spun despre scara… Scara are 30 de trepete, fiecare treapta are o virtute.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Maica Tatiana: Zidurile au inaltimea de 7 metri si 3 grosime. A servit ca cetate de aparare. Au fost vremuri de restriste, in care oamenii si-au gasit aici nu numai protectia… Un refugiu. Dar si linistea, pana la urma. Linistea sufleteasca. Sunt oameni care vin si-n zilele noastre sa-si caute linistea? Da, sunt. Vin la manastire, se roaga…

Exista si o legenda, maica… care nu neaparat contravene izvoarelor istorice, care atesta ctitoria boierilor Movila, nu? Da, este vorba despre o femeie, al carei cap se afla sculptat acolo, sus, la clopotnita.

Deci e vorba de o femeie care dorea sa fie inmormantata in biserica sau pentru a ispasirea unui pacat si cara piatra la aceasta manastire. I se spunea Muta. Muta de la Sucevita, tacea si cara piatra, cu carul tras de bivolite. Vreme de 30 de ani, inteleg. Da, si in amintirea ei s-a sculptat capul sus, acolo.

Maica Tatiana Ilie: Suntem la mijloc aici. De asta se zice salba manastirilor din Bucovina. Ma bucur ca am reusit sa mai calc pragul uneia si plec mult mai incarcat, mai frumos, mai linistit si mai bogat. Va multumesc, maicuta! Binecuvantati! Sa v-ajute maica Domnului! Doamne-ajuta, sa va treaca cat mai multa lume pragul. Doamne-ajuta! V-asteptam cu drag, pe toti!

Incerci sa oferi o altfel de experienta oaspetilor vostri. Da, intr-adevar, asta am incercat de la bun inceput. De aici ideea de a fi putin diferiti de restul locurilor pe care le veti gasi in Sucevita. Incercam sa oferim o altfel de atmosfera. Suntem asa intr-o atmosfera din aia, poate… Mai boema. Mai boema. Boiereasca. Si te-ai ocupat, ai avut grija de fiecare detaliu… Vorbim de mobilier, de decoratiuni. Sunt toate stranse in ultimii ani. Da, sunt stranse in timp si asa cum am spus, din dorinta… in primul rand, pentru ca-mi plac si sper sa le placa si oaspetilor nostri.

Frumusetea Bucovinei cred ca sta totusi in a pastra tradita.

De asta, ceea ce incercam sa facem, mai nou, in spate, incercam sa fim cat mai aproape de traditional. Folosim, intr-adevar, lemnul, piatra, aspectul traditional al cladirilor.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sunt camere foarte spatioase, generoase, luminoase si calduroase, din ce am observat, asa, la o scurta privire. Sunt detalii de confort care conteaza. Nu, am incercat sa oferim confortul, pe cat posibil, la nivelul cel mai bun.
 
Sucevita e cumva, pe harta turismului ecumenic, ca vorbeam mai devreme, undeva in centrul ei. E locul in care cei care vin la manastiri ar fi bine sa inopteze, pentru ca de aici pot ajunge foarte usor la toate. Trebuie sa veniti cel putin doua zile, zic eu, ca sa acoperiti tot ceea ce ofera Bucovina din punct de vedere al turismului ecumenic. Sunteti un pol aici, cumva. Da, si daca vrei sa descoperi Bucovina, ai nevoie de timp. Probabil toti romanii spun acelasi lucru despre zonele din care se trag dar, pentru mine, Bucovina e ceva special.

Linistit, iti poti petrece cateva ceasuri intr-unul din fotoliile astea, pe cat de frumoase pe-atat de confortabile, uite, la un pahar cu povesti, cu unul dintre romanii care isi iubeste tara, unul dintre bucovinenii care s-a-ntors sa-si puna amprenta in tinutul Gospodarilor. Eu te felicit si-ti multumesc si sper sa ne revedem la vara. Cu casa plina. Doamne-ajuta! Doamne-ajuta!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si