CAJVANA, SUCEAVA

Revoltati pana la cer, orasenii din Cajvana, judetul Suceava, s-au saturat sa rabde. In 2004, comuna a fost ridicata la rang de oras cat ai pocni din degete. Din pacate, la capitolul urbanizare, magia a esuat. Totul a ramas intepenit in timp.

Multi sunt plecati in strainatate, la munca, iar cu banii stransi si-au ridicat case ca-n occident.

Numai ca s-au izbit de portile nepasarii. Cu toate ca ei au incercat s-aduca civilizatia acasa, autoritatile n-au miscat un deget sa le faca viata mai usoara. Tevile de apa si canalizare zac de ani buni in pamant. N-au ajuns pana-n case. Gurile de canal se ivesc de-a valma in plin santier, de-a lungul drumului principal, iar tabela care anunta lucrari grandioase de asfaltare, finantate de europeni, a ruginit.  

"Dam bani mai multi degeaba. Asta ne-a facut. E oras fara canalizare, sapa oamenii in pamant... nimic n-au facut”, spun oamenii.

Gresit, ar spune autoritatile, care se lauda ca au modernizat trotuarele. In bataie de joc au fost facute lucrarile, iar asta se vede cu ochiul liber. Cat i-a costat opera de arta pe cajvaneni? 400 de mii de euro pentru 1 kilometru de pavaje...

S-a ajuns aici pentru ca bani europeni pentru strazi, canalizare, apa si gaze n-au putut accesa. S-a presupus ca le au pe toate, de vreme ce traiesc la... oras.

GHEORGHE TOMASCU, PRIMARUL ORASULUI CAJVANA:" Noi am fost dintre cei care sperau ca dupa trecere va fi lapte si miere... Sigur, nu a fost asa".

Pe Gheorghe Tomascu, edilul care, in 2004, a ordonat transformarea comunei in oras, l-am gasit tot la primarie.

Recunoaste ca la referendum a fost incalcata legea, pentru ca nu erau respectate conditiile minime, dar nu se simte deloc vinovat ca oamenii au fost condamnati sa plateasca taxe uriase pentru apa de ploaie si impozite de trei, patru ori mai mari. Ascultati, ce explicatie halucinanta are.

GHEORGHE TOMASCU, PRIMARUL ORASULUI CAJVANA: "Foarte multi sunt plecati la munca in strainatate... cand vin acasa... isi doresc conditiile de acasa... Nu se uita ca da la impozit un milion mai mult. O evolutie se face de la mic la mare... si faptul ca cetatenii au votat pentru dezvoltare nu ar trebui luat ca o umilinta sau ca o... deradere".

DABULENI, JUDETUL DOLJ

Si Dabuleni, din Dolj, e tot oras. Tot din 2004. Si aici civilizatia patrunde greu. Drumurile arata toate ca pe front.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

“Nu s-a schimbat mare lucru. Mai baga tractorul, le mai niveleaza, dar de cand s-a facut canalizarea s-au mai stricat", spun oamenii.

In ultimii doi ani au fost bagate milioane de euro intr-un sistem de canalizare. Doar ca, din birou, proiectantul n-a vazut ca nu-i asfalt, ci praf saharian prin oras... asa ca s-a infundat canalizarea inainte sa fie data in folosinta.

STEFAN ZARIA, VICEPRIMARUL ORASULUI DABULENI:" Nu au fost prevazute in contract asa cum trebuiau. Nefiind strazile asfaltate au pus capace cu gauri si nisipul intra in ele.. Deci sunt ceva probleme cu ea".

Nu-i de mirare, de vreme ce n-au fost in stare sa asigure nici macar functionarea celor doua fantani arteziene... daca tot le-au facut. Ca sa nu mai vorbim de parcul de copii...care arata sinistru.

BERBESTI, JUDETUL VALCEA

Ajungem si in orasul Berbesti din Valcea, pana in 2003 o simpla comuna. Fiind centru minier pe vremuri, gasim cateva blocuri construite in comunism. Doar aici exista retea de canalizare, dar e jalnica.

Viceprimarul orasului se plange ca n-au fost bani. Nici de la Uniunea Europeana, nici de la stat. Prin urmare, s-a facut ce s-a putut.

DUMITRU GIOGA, VICEPRIMARUL ORASULUI BERBESTI: "Cred ca 80% din populatie are bai si nu avem sistem de canalizare" 1.03.01+ 1.04.49 "Si sunt foarte foarte multe gospodarii din care apa menajera de la bucatarie si de la baie se revarsa direct in rigole."

Adica, in santurile de la marginea drumului.

"Iese rahatul afara pe aici pe sosea. E un fel de n-ar mai fi", spun oamenii.

In schimb, berbestenii se pot fali cu minunatiile de panouri solare din parc, la care lumea se uita ca la OZN-uri.

 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

FLAMANZI, JUDETUL BOTOSANI

Investitii s-au facut si la Flamanzi, Botosani. Daca-n loc de strazi, oamenii s-au ales cu praf in ochi, nu au apa si nici canalizare,  barem sa fie supravegheat video orasul, si-au spus edilii. Cireasa pe tort e, insa, muzeul construit cu bani europeni. Si nu e unul oarecare, ci, ca o ironie, un muzeu al taranului. Sa le reaminteasca, poate, ca viata de oras i-a ocolit dintotdeauna.

"Bijuteria" a costat peste 1 milion de euro, iar de un an, de cand a fost deschisa vizitatorilor, i-au trecut pragul 2 mii de oameni. Adica, primaria a castigat din biletele de intrare 10 mii de lei. Nici macar banii necesari pentru plata utilitatilor si a angajatilor.

MILISAUTI, JUDETUL SUCEAVA

Si edilii din Milisauti, Suceava, uimesc la capitolul investitii. In loc de asfalt pe strazi si apa la robinet... le-au facut orasenilor fantana arteziana, care a si secat, si un parc plin cu statui, unde sa se relaxeze dupa o zi istovitoare printre brazde. Si tot aici s-a construit, in camp, un imens teren de baschet, langa care pasc linistite vacile.

Trist e ca nu sunt nici spitale, nici locuri de munca. Saracie la tot pasul!

"Vai de mama noastra. Mafie multa! Mafie multa! Uite, eu ma chinui cu un sac de grau si mananc paine goala, ca nu ai ce sa mananci. Asta e viata”, se plang localnicii

Despre viata teribila a acestor oameni vorbim maine, intr-un nou episod al campaniei "Blestemati sa fie... oraseni"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si