Mii de hectare de salbaticie frumoasa, in care animalele traiesc netulburate iar arborii se inalta, falnici, de secole. Asta inseamna, pe scurt, aria protejata a Codrului Secular Giumalau.
Liniste ca-n Rai si frumusete ca-n basme descoperi insa la tot pasul, inca din pitoreasca vale a Putnei si pana aproape in varful muntelui. Iar bucovinenii sunt ei insisi o poveste ce merita cunoscuta. George Mihai si Cosmin Ciobanu va invita asta seara sa descoperiti un paradis natural autentic.
Dumneavoastra ati fost aici?
Hai c-am ajuns si la gazda noastra! Sarut-mana, Andreea! Bine te-am gasit!
Buna ziua si bine v-am gasit!
Ce faci?
Suntem pe Valea Putnei, dragilor. Pe Valea Putnei, da. Una dintre cele mai frumoase si pitoresti din toate vaile care se casca asa, catre munte.
Am incercat sa facem niste specialitati, spunem noi, foarte bune si reusite. Tartinabile. Tartinabile si salate. T
artinabile desi, ma gandesc, la cat de bune sunt, pot fi mancate asa, cu lingura, direct din castronel. Hai, uite, in timp ce mai faci o tartina doua si ne povestesti…
Puteti incerca sa vedeti… E o ordine in care merita sa te-apuci de treaba asta?
Nu e o ordine, puteti sa incercati prima si prima data, spunem noi, asta cu mamaliga.
Asta cu mamaliga, asa… ce fel e? E pastrav afumat… Pastrav afumat, facut cu smanatana, marar, usturoi si sfecla. De-asta are si culoarea rozalie. M-ati nimerit. Eu sunt mare iubitor de mamaliga.
De pastrava afumat, nu mai zic. Ne pare bine. Uite ca descopar niste arome noi.
SUPER: POVESTEA PASTRAVULUI DESAVARSIT
Sa zicem c-ati reusit sa scoateti pastravul din anonimat, prin niste mirodenii, simple, dar folosite asa, totusi, cu talc.
Da, cu talc.
Ardei kapia, telina, morcov. Mmm… si pastravul. Genial! Asa, si-aici avem… Tu ai de gand sa ma-ndopi astazi, serios. Sa va-ndop, da, sa va-ngrasati aici, la noi. Stii ca am zis ca la rubric asta mancam mai putin, calatorim mai mult.
Am vazut. Incercam sa compensam dauna calorica de la Tara-n Bucate dar uite ca nu prea reusim. Aici e o scrijica. O scrijica, da. Un cartof copt pe plita, cu?
Cu o crema de branza, pastrav, chives, lime si smantana. Asta e de top. Foarte buna!  Putem spune ca acest produs a primit doua stele de aur la un concurs de gastronomie de la Bruxelles.
Brad e peste tot si avem, uite, cum sa ne punem in valoare si creativitatea in niste cobze, altminteri foarte ingenioase si care sunt bune de luat, asa, de merinde, pana la urma si la coada, ca altfel pleci cu asta la drum decat cu doi pesti intr-o punga, nu?
In sacosa, da.
Minunat! Hmm, stii ce-ti propun?
Poftim! Pana nu ma ingras si va mananc toate astea, de nu mai inteleg nimic, mi se amesteca gusturile toate?
Hai sa ne luam afinata, sa ne retragem un pic si sa mai povestim despre casa de oaspeti.
Da. Ia-ma de brat.
Suntem intr-o gospodarie tipic bucovineana, daca stam sa ne referim la casele de oaspeti asa, cu adevarat puse la punct, uite, avem si acolo, in spate, locul de gatit in aer liber
unde ma gandesc ca va puteti bucura impreuna cu oaspetii.
Sigur.
Inauntru, cate odai?
Sase camera avem si sus avem un living, ii spunem noi, cu bucatarie.
Ce se poate vedea inauntru este totul vechi, un lemn vechi, mobile veche, reconditionata, de pe timpul bunicilor, strabunicilor chiar. Sute de ani.
Da. Dar te ajuta asta sa te odihnesti altfel. Sigur. Adica, pe langa mobilierul de serie, asta cu siguranta te face sa te simti mai acasa. Mai la bunica. Mai la bunica, da, cum era odata.
Aerul tare de munte se simte deja desi suntem, inteleg, abia pe la 1200 de metri, dar suntem la poalele Giumalaului, nu?
Poalele Giumalaului. E foarte aproape varful Giumalau, cam la 2 km de unde suntem noi.
Si te rasplateste, cumva, iesind si dandu-ti posibilitatea sa il admiri. Nu mai departe de acum cateva minute am vazut mai jos cateva ciute, un cerb. Cocosi de munte inteleg ca sunt, la ei acasa.
Da, sunt la ele acasa toate si omul, cand vine, ca turist, el se simte dintr-o data in alta lume.
Orice turist are acces, sa spunem, cu ruccsacul, cu(...)
Este poteca amenajata frumos, si-n codrul unde suntem noi, Codrul Secular Giumalau si mai sunt si trasee turistice prin apropiere.
Padure, undeva la vreo 5 mii de hectare de padure este in linistea asta.
Multi au spus, domnule, zice, traiti aici ca-n Rai.
Sihastrii, in regiunea asta, Valea Putnei, mai exact, in codrul secular unde suntem noi acum, sunt de sute de ani.
Manastirile invecinate, Pojorita si Rarau au avut pustnici aici de 200 de ani. Chiar si, cum spuneam, in amenajamentul silvic, avem varful muntos Chilia, care poarta numele din 1890, deci de cand s-au infiintat primele amenajamente silvice.
Sigur nu intamplator! Nu intamplator. Stiind ca sunt chili de pustnici. Nu vrem sa le tulburam linistea celor care au venit aici sa se roage si sa fie mai aproape de Dumnezeu. Vrem insa sa apucam asa, la pas, pe cararea asta, facuta cu ajutorul voluntarilor, "poteca Regenerarea pe arbori". Ma gandesc ca pe aici, daca apucam, vom descoperi si noi un arbore secular, mai apropiat, asa. Gasim mai multi, mai multi. Da, da. Haideti sa mergem!
Avem in fata noastra o lectie de… cum sa zic, de biologie, botanica. In sensul concret de aici, de perpetuare a padurii seculare, prin puieti. Aici, fiindca interventia omului este zero.
In rezervatie, da. Singura modalitate ca padurea de molid, seculara, din jurul nostru sa se perpetue, este sa-si depuna semintele, ca ulterior sa creasca puietii, uitati cat de multi se vad… pe muschi si pe arborii cazuti. Arborii cazuti. Cum e asta, de vreo 20 de ani cazut, dupa 20 de ani incep sa apara primii puieti de molid.
Tot ce se intampla in codrul secular este creatia Domnului. Fara interventia omului!
Noi suntem ca turisti. Omul trebuie sa pazeasca numai. Sa pazeasca, sa aiba grija. Sa aiba grija, da.
Regele padurii, cum ar veni, nu? Regele padurii secular, care are o varsta…
Acesta cam cati ani sa aiba?
Are varsta in jur de 200 de ani arborele asta.
200 de ani si o circumferinta mai mare de un metru probabil. In jurul la un metru, posibil si mai mare, in codrul secular sunt si cu un metru 20, si cu 1.30 metri. Asta e in jur de un metro, cam asa. Aproape ca ne inchinam la el cumva. Exact!
Deci cand dam timpul in urma 200 de ani, ganditi-va ca el era micut cand Bucovina era la inceputuri.
Era a altora, poate. A altora, da. Uite ce…cred ca cea mai mare putere de la natura poti sa ti-o iei daca privesti asa, printre crengile lui catre cer si daca-l cuprinzi in brate. Se spune ca-ti da energie. Exact, o bioenergie pozitiva, care te incarca.
Trebuie sa ajungeti aici, pentru aer, pentru pentru apa, pentru natura, pentru sclipirea de dragoste care i se aprinde-n ochi lui nea Costica atunci cand vorbeste despre padure si nu in ultimul rand, pentru arborii seculari.
Hai sa vedem daca-l cuprindem noi doi, poate si cu ajutorul lui Cosmin sa-l cuprindem in brate, daca nu… veniti voi, cat mai multi, ca sa-l inconjuram! Ia… Asa!

Iar bucovinenii sunt ei insisi o poveste ce merita cunoscuta. George Mihai si Cosmin Ciobanu va invita asta seara sa descoperiti un paradis natural autentic.

Dumneavoastra ati fost aici? Hai c-am ajuns si la gazda noastra! Sarut-mana, Andreea! Bine te-am gasit!

Buna ziua si bine v-am gasit! Ce faci? Suntem pe Valea Putnei, dragilor. Pe Valea Putnei, da.

Una dintre cele mai frumoase si pitoresti din toate vaile care se casca asa, catre munte.  Am incercat sa facem niste specialitati, spunem noi, foarte bune si reusite.

Tartinabile. Tartinabile si salate. Tartinabile desi, ma gandesc, la cat de bune sunt, pot fi mancate asa, cu lingura, direct din castronel. Hai, uite, in timp ce mai faci o tartina doua si ne povestesti… Puteti incerca sa vedeti…

E o ordine in care merita sa te-apuci de treaba asta? Nu e o ordine, puteti sa incercati prima si prima data, spunem noi, asta cu mamaliga. Asta cu mamaliga, asa… ce fel e?

E pastrav afumat… Pastrav afumat, facut cu smanatana, marar, usturoi si sfecla. De-asta are si culoarea rozalie. M-ati nimerit. Eu sunt mare iubitor de mamaliga. De pastrava afumat, nu mai zic. Ne pare bine. Uite ca descopar niste arome noi.

Sa zicem c-ati reusit sa scoateti pastravul din anonimat, prin niste mirodenii, simple, dar folosite asa, totusi, cu talc. Da, cu talc.

Ardei kapia, telina, morcov. Mmm… si pastravul. Genial! Asa, si-aici avem… Tu ai de gand sa ma-ndopi astazi, serios. Sa va-ndop, da, sa va-ngrasati aici, la noi. Stii ca am zis ca la rubric asta mancam mai putin, calatorim mai mult.Am vazut. Incercam sa compensam dauna calorica de la Tara-n Bucate dar uite ca nu prea reusim.

Aici e o scrijica. O scrijica, da. Un cartof copt pe plita, cu? Cu o crema de branza, pastrav, chives, lime si smantana. Asta e de top. Foarte buna!  Putem spune ca acest produs a primit doua stele de aur la un concurs de gastronomie de la Bruxelles.

Brad e peste tot si avem, uite, cum sa ne punem in valoare si creativitatea in niste cobze, altminteri foarte ingenioase si care sunt bune de luat, asa, de merinde, pana la urma si la coada, ca altfel pleci cu asta la drum decat cu doi pesti intr-o punga, nu?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

In sacosa, da.  Minunat!

Hmm, stii ce-ti propun? Poftim! Pana nu ma ingras si va mananc toate astea, de nu mai inteleg nimic, mi se amesteca gusturile toate?

Hai sa ne luam afinata, sa ne retragem un pic si sa mai povestim despre casa de oaspeti.

Da. Ia-ma de brat. Suntem intr-o gospodarie tipic bucovineana, daca stam sa ne referim la casele de oaspeti asa, cu adevarat puse la punct, uite, avem si acolo, in spate, locul de gatit in aer liber unde ma gandesc ca va puteti bucura impreuna cu oaspetii.

Inauntru, cate odai?

Sase camera avem si sus avem un living, ii spunem noi, cu bucatarie.Ce se poate vedea inauntru este totul vechi, un lemn vechi, mobile veche, reconditionata, de pe timpul bunicilor, strabunicilor chiar. Sute de ani. Da. Dar te ajuta asta sa te odihnesti altfel.

Adica, pe langa mobilierul de serie, asta cu siguranta te face sa te simti mai acasa. Mai la bunica. Mai la bunica, da, cum era odata.

Aerul tare de munte se simte deja desi suntem, inteleg, abia pe la 1200 de metri, dar suntem la poalele Giumalaului, nu? Poalele Giumalaului. E foarte aproape varful Giumalau, cam la 2 km de unde suntem noi.

Si te rasplateste, cumva, iesind si dandu-ti posibilitatea sa il admiri. Nu mai departe de acum cateva minute am vazut mai jos cateva ciute, un cerb. Cocosi de munte inteleg ca sunt, la ei acasa. Da, sunt la ele acasa toate si omul, cand vine, ca turist, el se simte dintr-o data in alta lume.Orice turist are acces, sa spunem, cu ruccsacul, cu(...)

Este poteca amenajata frumos, si-n codrul unde suntem noi, Codrul Secular Giumalau si mai sunt si trasee turistice prin apropiere.  Padure, undeva la vreo 5 mii de hectare de padure este in linistea asta.

Multi au spus, domnule, zice, traiti aici ca-n Rai.Sihastrii, in regiunea asta, Valea Putnei, mai exact, in codrul secular unde suntem noi acum, sunt de sute de ani.Manastirile invecinate, Pojorita si Rarau au avut pustnici aici de 200 de ani. Chiar si, cum spuneam, in amenajamentul silvic, avem varful muntos Chilia, care poarta numele din 1890, deci de cand s-au infiintat primele amenajamente silvice.

Sigur nu intamplator! Nu intamplator. Stiind ca sunt chili de pustnici. Nu vrem sa le tulburam linistea celor care au venit aici sa se roage si sa fie mai aproape de Dumnezeu.

Vrem insa sa apucam asa, la pas, pe cararea asta, facuta cu ajutorul voluntarilor, "poteca Regenerarea pe arbori". Ma gandesc ca pe aici, daca apucam, vom descoperi si noi un arbore secular, mai apropiat, asa. Gasim mai multi, mai multi.

Da, da. Haideti sa mergem!

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Avem in fata noastra o lectie de… cum sa zic, de biologie, botanica.

In sensul concret de aici, de perpetuare a padurii seculare, prin puieti. Aici, fiindca interventia omului este zero. In rezervatie, da. Singura modalitate ca padurea de molid, seculara, din jurul nostru sa se perpetue, este sa-si depuna semintele, ca ulterior sa creasca puietii, uitati cat de multi se vad… pe muschi si pe arborii cazuti.

Arborii cazuti. Cum e asta, de vreo 20 de ani cazut, dupa 20 de ani incep sa apara primii puieti de molid.  Tot ce se intampla in codrul secular este creatia Domnului. Fara interventia omului! Noi suntem ca turisti. Omul trebuie sa pazeasca numai. Sa pazeasca, sa aiba grija. Sa aiba grija, da.

Regele padurii, cum ar veni, nu?

Regele padurii secular, care are o varsta… Acesta cam cati ani sa aiba? Are varsta in jur de 200 de ani arborele asta.  200 de ani si o circumferinta mai mare de un metru probabil.

In jurul la un metru, posibil si mai mare, in codrul secular sunt si cu un metru 20, si cu 1.30 metri. Asta e in jur de un metro, cam asa. Aproape ca ne inchinam la el cumva.

Deci cand dam timpul in urma 200 de ani, ganditi-va ca el era micut cand Bucovina era la inceputuri. Era a altora, poate.

A altora, da. Uite ce…cred ca cea mai mare putere de la natura poti sa ti-o iei daca privesti asa, printre crengile lui catre cer si daca-l cuprinzi in brate. Se spune ca-ti da energie.

Exact, o bioenergie pozitiva, care te incarca. Trebuie sa ajungeti aici, pentru aer, pentru pentru apa, pentru natura, pentru sclipirea de dragoste care i se aprinde-n ochi lui nea Costica atunci cand vorbeste despre padure si nu in ultimul rand, pentru arborii seculari.

Hai sa vedem daca-l cuprindem noi doi, poate si cu ajutorul lui Cosmin sa-l cuprindem in brate, daca nu… veniti voi, cat mai multi, ca sa-l inconjuram! Ia… Asa!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si