Mihai Stanescu, unul dintre cei mai mari caricaturisti romani, interzis in anii regimului comunist, s-a stins din viata noaptea trecuta dupa o indelungata suferinta.

Mihai Stanescu, in varsta de 78 de ani, s-a retras din activitatea creatoare si de pe scena publica in urma cu trei ani si jumatate.

Fiica marelui artist a cerut discretie din partea presei si a opiniei publice.

Mihai Stanescu a

devenit celebru si datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Mihai Stanescu s-a nascut 20 iulie 1939, satul Gradistea, langa Mizil). A absolvit liceul la Buzau, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicina, a urmat la Iasi al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost inscris direct in anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucuresti in 1966.

Dupa facultate Mihai Stanescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a facut grafica publicitara, de unde a demisionat dupa 6 ani.

A revenit dupa un an si a mai lucrat alti sase ani. in 1978, a devenit liber-profesionist.

Pe langa multitudinea de premii internationale, obtinute in anii 1970 si 1980, care i-au adus faima, Mihai Stanescu a devenit celebru si datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.

In 1992, adaptandu-se la economia de piata, Mihai Stanescu si-a deschis un magazin langa Sala Palatului, in incaperea relativ mica a unui fost debit de tutun. Magazinul, botezat „Erata", a functionat pana in februarie 2016. Aici au fost vandute cani, carti postale, tricouri si sacose de panza imprimate cu desenele sale, dar si albume de caricatura si desene originale ale artistului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stanescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stanescu, pe care a fotografiat-o, in aceeasi rochie, intre varstele de 6 si 29 de ani.

Expozitia „Daiana, la diferite varste, fotografiata in aceeasi rochie", a fost vernisata in 2003, la salonul de carte Bookarest si reluata in 2004, la Galeriile Orizont din Bucuresti, potrivit Wikipedia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si