„Segregarea este una dintre cele mai dure forme de discriminare pe care, din pacate, scoala romaneasca a recunoscut-o doar partial în ultimii ani. Acum este nevoie de mai mult, pentru ca efectele inechitatilor creeaza clivaje din ce în ce mai mari. Astazi propunem o foaie de parcurs pe educatie care sa combata segregarea scolara si sa promoveze calitatea învatarii în toate scolile din Romania” a declarat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, potrivit News.ro.

Datele de cercetare existente pana în acest moment sustin initierea unui astfel de demers. Studiul UNICEF& Romani CRISS din 2008, releva faptul ca, în anul scolar 2007-2008, dintr-un grup de 90 de scoli, în 67% au fost depistate forme de segregare scolara. În 2015, un raport al Comisiei Europene semnala ca „26% dintre elevii romi din Romania învata în clase separate etnic”. De asemenea, o monitorizare a segregarii scolare a elevilor romi în Regiunea Nord-Est în anul scolar 2015-2016 (la nivel de unitate de învatamant, cladiri, clase si la nivelul ultimelor doua banci) atrage atentia ca într-o scoala din cinci se manifesta cel putin una din cele patru forme de segregare scolara a elevilor romi.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

În documentul supus dezbaterii publice, Ministerul Educatiei propune o serie de obiective si masuri strategice pentru prevenirea si eliminarea oricarei forme de segregare scolara din unitatile de învatamant preuniversitar, indiferent de criteriul de segregare: etnie, performante scolare, statutul socio-economic al familiilor, mediu de rezidenta, dizabilitate, cerinte educationale speciale.

Termenele de realizare si implementare a acestor obiective sunt între octombrie 2016 si august 2018, arata Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si