”Toți ucrainenii care fug din calea războiului trebuie ajutați și acordăm o atenție deosebită  copii lor care ajung în România. Suntem pregătiți să facem față valului de imigranți. Copiii ucraineni refugiați în România primesc sprijin din partea direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului.

Citeste si: VIDEO| Românii s-au mobilizat așa cum nu au făcut-o niciodată pentru a-i ajuta pe vecinii din Ucraina

Asistenții sociali sunt alături de orice copil care solicită statutul de refugiat. De asemenea, acești copii beneficiază de protecția specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi.

 Am avut, astăzi, o ședință de lucru la minister și am stabilit împreună cu specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție o procedură de lucru comună pentru a asigura protecția drepturile acestor copii.

Ce măsuri a luat Ministerul Familiei pentru refugiații ucraineni

Luăm măsuri suplimentare față de eforturile pe care deja le depun colegii noștri din țară.

 Fiecare direcție din județele cu puncte de frontieră (Maramureș, Suceava, Tulcea, Botoșani, Iași, Galați și Vaslui) desemnează o persoană responsabilă de coordonarea intervențiilor și care păstrează legătura cu toate celelalte instituții.

 Fiecare direcție județeană lucrează cu toți angajații vorbitori de limbă ucraineană/rusă, dar și cu voluntarii care cunosc aceste două limbi străine și sunt dispuși să dea o mână de ajutor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

 Toate locurile disponibile în serviciile rezidențiale și la asistenții maternali pentru copiii singuri sau mamele însoțite de părinți sunt incluse într-o bază de date online pentru a se ști în orice clipă unde pot fi duși acești copii.

 La fiecare punct de trecere a frontierei există cel puțin un asistent social, însoțit de un reprezentant al unei organizații, care menține legătura cu Inspectoratul General pentru Imigrări.

 Asistenții sociali de la graniță oferă sprijin pentru înregistrarea copiilor și însoțitorilor acestora. Pliantele cu informațiile de bază vor fi scrise în limba ucraineană/rusă. Aceste pliante conțin referiri la numărul de urgență 112 și telefonul pentru copii 119.

 Asistenții sociali de la graniță solicită echipele mobile ale direcțiilor pentru preluarea copiilor neînsoțiți și care au nevoie de protecție specială.

 Copiii neînsoțiți de părinți sunt protejați prin plasament de urgență, așa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Măsura plasamentului durează până la identificarea părinților sau a altor membri ai familiei.

 La stabilirea măsurii de protecție specială sunt căutați, în special, asistenți maternali vorbitori de limbă ucraineană/rusă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: Discuție telefonică între Macron, Putin și Zelenski. Președintele rus s-a angajat să cruţe civilii în Ucraina

Colaborăm strâns cu UNICEF România și cu Salvați Copiii România. Deja, la Sighetul Marmației, un reprezentant al ANPDCA este alături de UNICEF pentru a organiza primul centru de tip Blue Dot – un centru de suport pentru refugiați unde se asigură prim ajutor, consiliere, spațiu sigur de cazare sau consiliere juridică", a informat ministrul Familiei, Gabriela Firea pe Facebook.

Citeste si: Bilanțul victimelor de la Harkov după bombardamentele rusești. O rachetă a lovit un apartament, un elicopter rus a fost doborât


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si