La punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă, s-a efectuat un control asupra unui autoturism înregistrat în Bulgaria, care era ocupat de trei indivizi, toți cetățeni bulgari. Garda de Coastă a Poliției de Frontieră a descoperit, într-un recipient de plastic, un total de 62 de monede cu inscripții în limba latină și patru obiecte.

În plus, au fost găsite trei detectoare de metale, aparent folosite de pasagerii din autoturism pentru a căuta posibile comori arheologice.

Citește și: O nouă lege a intrat în vigoare: Șoferii care parchează pe locuri necorespunzătoare riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă- wowbiz.ro

Un expert în numismatică de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a analizat atent obiectele descoperite. Conform evaluării sale, cele patru artefacte (un vârf de săgeată și trei elemente neobișnuite care par a face parte dintr-un ansamblu mai mare) și cele 62 de monede din bronz și argint datează din perioade diferite. Acestea sunt de origine romană (secolul al IV-lea d. Hr.), cu inscripții în latină, și de origine medievală (probabil otomană).

Artefactele au fost identificate în bagajele unor cetățeni bulgari

Cercetările sugerează că aceste obiecte ar putea proveni din diverse situri arheologice. În urma acestor constatări, a fost deschis un dosar penal pentru export ilegal de bunuri de patrimoniu și pentru utilizarea detectorului de metale în zone cu valoare arheologică.

Citește și: Veste bună pentru familiile cu mai mult de doi copii! Vor primi 2.000 de lei în fiecare lună de la stat. Această măsură se va aplica indiferent de venituri

„Faţă de această situaţie se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice”,  au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.

Artefactele și monedele au fost predate arheologilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru a fi păstrate în custodia lor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si