Medicii atrag atenţia că şase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă" din Bucureşti, la pacienţi care au trecut prin COVID-19. Patru au avut o evoluţie favorabilă, un pacient a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, potrivit news.ro.

Afecţiunea poate fi fatală în cazul pacienţilor cu diabet şi imunitate scăzută

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză şi suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut şase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simţitor şi ne aşteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceştia erau pacienţi diabetici, dar am avut şi pacienţi non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi", afirmă conf. univ dr. Răzvan Hainăroşie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă” din Bucureşti, conform unei postări pe pagina de Facebook a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă" din Bucureşti. 

Dintre cei şase pacienţi diagnosticaţi cu mucormicoză, patru au avut o evoluţie favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

De regulă, infecţia cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună şi jumătate după ce pacienţii s-au vindecat de COVID-19.

Citeste si: Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Pentru 1,6 milioane de doze de vaccin se va extinde perioda de valabilitate”

 Sunt afectate sinusurile, creierul şi plămânii

Mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortalitate cuprins între 36 şi 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 şi 100%. 

Pacienții resimt o durere facială, ptoza palpebrală, scăderea acuităţii vizuale şi chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală şi pulmonară. Evoluţia poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet şi imunitate scăzută.

Citeste si: Două persoane au fost trimise în judecată, după ce au încercat să mituiască un polițist de frontieră pentru trafic cu migranți


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si