Municipiul Salonta, Bihor, va avea în următorii doi ani o rețea de alimentare mai ieftină. În Oradea funcționează, pentru sute de blocuri, acest sistem termic de încălzire. Noul proiect al municipalității din Oradea, în valoare de 90 de milioane de lei, presupune și construirea a două stații pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.

Citeste si: El este Cristi, tânărul care a murit la un centru termal din Balotești. Adolescentul avea vârsta de 17 ani

270 de puncte termice vor fi amenajate

Pe lângă asta, va fi executat un foraj la o adâncime de 2.900 metri și vor fi amenajate 270 de puncte termice.

”Ce înseamnă acest proiect? Înseamnă că peste 6.000 de apartamente se vor încălzi cu apă geotermală. În acest moment, în Oradea, aproximativ 5% din totalul de energie termică este folosită din apă geotermală și estimăm ca, în următorii 2-3 ani de zile, să creștem acest aport până la 15-20%.” , spune Florin Birta, primar Oradea.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

După modelul Oradei, municipalitatea din Salonta a accesat fonduri europene pentru a pune bazele acestui proiect.

Citeste si: VIDEO- Bazine cu apă termală și trasee montane noi în județul Bihor

Lucrările ajung la 15 milioane de lei, dar municipalitatea va plăti 2%

”Apă geotermală înseamnă susținere, sustenabilitate pentru comunitate. Încălzim orașul, încălzim aceste edificii publice, în care suntem și acuma. În ceea ce privește economiile, care putem să adunăm pe plan local, ajungem la milioane de euro pe an.”

, adaugă Torok Laszlo, primar Salonta.

Lucrările ajung la 15 milioane de lei, dar municipalitatea va plăti doar 2%. Pentru început, vor fi încălzite opt clădiri din municipalitate, printre care primăria, Spitalul Municipal și grădinița cu program prelungit.

”Avem o resursă naturală pe care stăm, neutilizată și nepusă în valoare. S-a facut o analiză de eficiență și beneficiu a acestui proiect, rezultând un procent de 50-60% de scădere a facturilor existente în acest moment.” , adaugă Patricia Ivanciuc, manager de proiect.

Citeste si: Apa termominerala sarata de la Sarcau face minuni! Care sunt beneficiile acestei ape minune?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si