Sushi este un preparat culinar japonez al cărui ingredient principal este orezul acrit cu oţet. Acesta e combinat cu alte ingrediente gătite sau crude, cel mai adesea peste crud.
Sushi este o mâncare relativ nouă chiar şi pentru japonezi. Deşi a apărut abia în secolul al XIX-lea, a detronat la capitolul popularitate alte reţete tradiţionale precum băutură alcoolică sake.
Sushi. Peștele crud poate fi periculos pentru sănătate
Puţine persoane ştiu că peştele crud poate fi periculos pentru sănătate, mai ales dacă nu este verificat.
Cei care consumă sushi trebuie să ştie că un centimetru pătrat de sushi poate conţine până la 10.000 de larve şi ouă de paraziţi. Aceşti paraziţi se adăpostesc în muşchiişi abdomenul peştilor.
Paraziții se pot înmulţi în organism imediat ce carnea de peste a ajuns în stomac.
Cel mai comun parazit este tenia, care poate creşte până la 18 metri lungime şi se poate hrăni îninteriorul organismului uman zeci de ani.
Simptomele care apar după înghiţirea cărnii infestate sunt durerea abdominală, mâncărimile, durerea severă de cap şi senzaţia permanentă de greaţă. Medicii îi avertizează pe români să fie extrem de atenţi când cumpără carne de peste şi să verifice dacă pe ambalaj există o certificare veterinară.
În cele mai des întâlnite cazuri, paraziţii care ajung în sistemul digestiv uman intră în contact direct cu acizii gastrici şi eliberează enzimele atacând peretele abdominal.
În doar 6 ore, conform specialiştilor, viermii pot găuri intestinele sau stomacul.