Celebrul covrig... de un leu nu mai costă de ceva vreme atât. Prețul covrigilor s-a dublat iar clienții au ajuns să renunțe la gustarea cândva ieftină și accesibilă. Patiserii se apără: fără scumpiri, spun ei, riscă falimentul. "Acum e 2 lei, o să-l facă 3 lei. N-o să mai ia nimeni cu 3 lei, mai bine pui și iei ceva mai bun", spun oamenii.

 

Citeste si: Corvigul de 1 leu va ajunge 3 lei

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat", susţin reprezentanţii ROMPAN.

Aceștia afirmă că prețul materiei prime, respectiv a grâului, a ajuns de la 800 de lei/tonă la 1.450 lei/tonă, iar gazele și energica electrică au înregistrat o creștere de prețuri de șase ori mai mare.

Citeste si: Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturii la energie electrică şi gaze, fără a plăti penalizări

Facturile la energie și gaze duc la creșterea prețurilor în rândul produselor de panificație

"Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori.

Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an", avertizează reprezentanţii ROMPAN.
În acest context, pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, Consiliul Director ROMPAN solicită o măsură de urgență de acordare a unei subvenții care să vizeze morile de grâu.
Totodată, aceștia solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, astfel ar duce la scăderea prețurilor finale din magazine.

Citeste si: Romania, in pragul unei crize economice?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si